Siden 2012 har det kommet opp omtrent ti nye statuer av Stalin i Russland.

Samtidig kan man nesten overalt i de store byene kjøpe memorabilia med Stalins portrett på, samferdselsmyndighetene i Moskva har hengt opp et portrett av Stalin på en av byens t-banestasjoner, og det juridiske fakultetet ved Moskva statsuniversitet har hengt opp en minneplakett over Stalin.

Bokhandler over hele landet er også fylt med litteratur om andre verdenskrig og Stalins rolle som bolverk mot fascismen. I sitt intervju med den amerikanske filmregissøren Oliver Stone uttalte også landets president, Vladimir Putin, at Stalin i flere tiår nå har blitt utsatt for en urettferdig bakvaskelseskampanje.

En undersøkelse utført av Levada-senteret, viste at 46 % kjente beundring, respekt eller sympati for Stalin. Det rapporteres også at bøkene som presenterer et langt mer positivt syn på Stalin enn det som har vært gangs både i Vesten og i Russland, selger meget godt. Mange som er intervjuet for å kommentere undersøkelsen, trekker frem nettopp dette.

Russerne er et lesende folk, og bøker er forholdsvis billige. Det finnes mye litteratur som kommer med dokumentasjon på at Stalin og Sovjetunionen under hans ledelse nok ikke var som en kan lese i vanlige medier eller lærer på skolen i dag. Dessverre finnes ikke så mye av denne litteraturen på norsk, men svært mye finnes på engelsk. Ta gjerne kontakt med oss for noen litteraturtips.

Tjen folket Media

Hvordan bidra til kampen?

Medlemskap

Ta kontakt

Pengestøtte

Gi på konto

Nyhetsbrev

Arbeidere og undertrykte i alle land, forén dere!