Av kommentator for Tjen Folket Media.

Emil Hagberg - kalt "Hageberg" av VG - har fått nok en dom av mildeste slag fra svensk rettsvesen. Etter det den svenske avisen Ekspressen kaller "voldsomme opptøyer" der Hagberg skal ha skreket "Heil Hitler", slåss med politiet med skjold og kastet en flaske mot politiet har han fått én ussel måned i fengsel.

Samme Hagberg ledet naziangrepet på Kärrtorp-demonstrasjonen, der nazister kastet flasker og stein og angrep en fredelig antirasistisk markering med kniver, skjold og andre våpen. Alt fra pensjonister til barn i barnevogner måtte bringes unna med fare for alvorlige skader. Hagberg fikk da 6 måneders fengsel - mens en antirasist som forsvarte demonstrasjonen fikk 6 år (!).

Hagberg, avbildet over midt i en power-heil under Kärrtorp-angrepet, nyter enda en gang godt av at staten og politiet holder hånden over nazistene. En antifascist, eller en proletær mørkhuda ungdom, ville aldri sluppet unna med 1 måned for å angripe politiet. Selv små knuff mot "offentlig tjenestemann" kan her i Norge føre til flere måneders fengsel.

Denne én måneders ferieturen med fri kost og losji, er ikke bare for vold mot politiet men også for "hets mot folkgrupp" - et brudd mot den svenske varianten av rasismeparagrafen. Om straffen er symbolsk, symboliserer den i så fall at staten tar svært lett på den nazistiske trusselen.

Når nazister marsjerer så passer politiet på at ingen forstyrrer dem. Hvis antifascister forsøker å organisere motdemonstrasjoner, blir disse gjerne slått knallhardt ned på av politiet.

Dette er ikke noe man bør påpeke fordi man er overrasket. Kommunister vet hvilken karakter både politi og fascister har - og hvilke klasseinteresser de tjener. Men vi bør vise det fram for folk, siden det gir konkrete eksempler på hvordan nazister tillates å bygge opp sine terrorgrupper - i dag som for 80 år siden.

Den 30. september marsjerer nazistene i Göteborg. Hell og lykke til svenske antifascister! Kampen fortsetter, fjern nazistene fra gata!

Känd nazist dömd efter våldsamma kravallerna

Tjen folket Media

Hvordan bidra til kampen?

Medlemskap

Ta kontakt

Pengestøtte

Gi på konto

Nyhetsbrev

Arbeidere og undertrykte i alle land, forén dere!