Av kommentator for Tjen Folket Media.

Folk har slåss mot fascister på Gjøvik - nå nettopp, men også på 1930-tallet mot NS.

Den fascistiske gruppen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) provoserte til bråk på Gjøvik nylig. Hundrevis av folk møtte opp for å vise avsky og stoppe fascistene. Hvordan er SIAN fascistisk? Først og fremst av tre årsaker:

  1. SIAN arbeider for fascistisk undertrykking av den muslimske minoriteten. De vil særbehandle flyktninger ved å stenge muslimer ute (innreiseforbud), de vil forby norske muslimer å praktisere sin religion ved å forby moskeer.
  2. De sprer rasistisk hets mot muslimer. De fordømmer alle muslimer og hele religionen som en fiende som vil mobbe og plage. Noe som også legitimerer enda villere angrep.
  3. De er en del av den muslimfiendtlige fascistiske bølgen som sveiper over Europa. Den samme som Breivik er en del av. Som har sine historiske røtter i den europeiske fascismen i mellomkrigstida.

At de stilte seg opp på gata i Gjøvik provoserte en sterk reaksjon fra både politiske aktivister og mange andre.

NRK: Angrep politiet under motdemonstrasjon

Oppland Arbeiderblad: Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter lørdagens demonstrasjon i Gjøvik

Det er all grunn til å applaudere folk for å gå i fotsporene til andre antifascister på Gjøvik.

Torvslaget på Gjøvik 1936

Klipp fra artikkelen:

Den lokale møteleder Einar Syversen for NS hilser mengden med hånden og mange viser den tradisjonelle arbeiderhilsen med knyttet neve tilbake. Stemningen er svært anspent. Da NS’ grunnlegger og nestleder Johan Bernhard Hjort så åpner sin tale med hilsningen «Landsmenn, landsforrædere, apekatter og annet folk», er den første steinen for lengst kastet.

Torvslaget gjorde Gjøvik til sentrum for hele Norges oppmerksomhet noen våruker i 1936. Avisene var fulle av artikler og det ble debatt i Stortinget om «angrepet på ytringsfriheten».

Også i 1936 ble politifolk skadd da de forsvarte fascistenes rekruttering og organisering:

Et plankegjerde ble i sinnenes kok revet ned og brukt som våpen, sammen med klubber fra et vedlager som fantes på veien. En eller to av hirden ble såpass skadet at de måtte bæres av sine kamerater, og situasjonen ble slik at NS’erne søkte tilflukt fra den rasende mobben i et portrom i byen. Det angjeldende portrom ligger mellom dagens Gullsmed Paulsberg og Gjøvik Elektriske i Hunnsveien. Der fikk de stengt jernporten etter seg, mens vedkubber ble kastet over sperringen og blant annet knuste et «speilglass». Politiet kom til stedet og tok oppstilling foran porten. Politimester Lorang blåste til stillhet med sin politifløyte og henstilte helt fånyttes folk om å gå rolig hjem til sitt. Distriktslege Nikolaysen ble tilkalt og opplyste om at det var skadde blant hirdmennene, men da også legen var omtalt som NS-sympatisør, tok demonstrantene disse opplysningene med en klype salt. Rapportene viser at i alt ni ble så vidt skadet at legebehandling var påkrevd. Av disse var en politimann og de øvrige NS-menn.

Artikkelen er en fartsfylt og spennende beskrivelse av hvordan lokale arbeidsfolk, organisert i arbeideridrett og andre arbeiderorganisasjoner, slo hardt mot Nasjonal Samling. Disse så svært tydelig hva fascismen er og hvordan den må behandles. Og det så de før NS solgte sine tjenester til nazistisk okkupasjon og sendte tusenvis av nordmenn i konsentrasjonsleire. Vi burde jo se dette mye tydeligere i dag enn de gjorde den gangen.

Etter andre verdenskrig, konsentrasjonsleirene - og i nyere tid, naziterror og Utøya - må man ikke la fascistene få noen flere sjanser. De erklærte krig og de tapte. Det er ingen grunn til å gi dem en omkamp som vil kreve nye millioner ofre.

Men fascismen er et nyttig verktøy for deler av herskerklassen. Og de truer jo ikke først og fremst hvite ledere og politifolk. Slik at det blir opp til massene sjøl å gjøre det som er nødvendig om de skal stoppes.

"Alle" terrorister er rasister

Antifascisme er sjølforsvar

Gjør antifascisme til normalen

Tjen folket Media

Hvordan bidra til kampen?

Medlemskap

Ta kontakt

Pengestøtte

Gi på konto

Nyhetsbrev

Arbeidere og undertrykte i alle land, forén dere!