1

Persondyrking?

Tjen Folket anklages av og til for persondyrking fordi vi bruker de fem store (Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao) som symbol i arbeidet vårt. Er det vi som er de største persondyrkerne?

Under en vanlig norsk valgkamp blir det svært tydelig at vi er langt mindre persondyrkende enn et gjennomsnittlig norsk parti. Går vi inn på partiet Rødt sine valgkamp-sider på nett, så dekker partileder Bjørnar Moxnes nesten hele sida. Det samme gjentar seg hos de fleste partiene. De viser fram sine førstekandidater – photoshoppet, glanset og fra sin beste side.

I dagens kapitalistiske samfunn brukes individer hele tiden som merkevare og symboler. Men dette er ikke noe nytt. I enhver kirke finner vi store bilder av Jesus – samtidig som de kristne vil ha seg frabedt at de dyrker personer. De dyrker bare Gud hevder de.

Men mennesker er mye mer merkevare i dag enn noensinne ellers. Og dette er tydelig både i politikken og ellers i samfunnet. Hele Obamas valgkamp ble bygget rundt personen Obama. Store kjeder lanserer klær og parfyme i navnet på personer.

Vi mener at Tjen Folket ikke bruker de fem store på samme dyrkende eller kommersielle vis. For oss er de fem store og betegnelsen marxisme-leninisme-maoisme en spørsmål om ærlighet om hva vi står for og bygger på, og en vektlegging av den vitenskapen vi mener trengs for å gjøre revolusjon.

Akkurat som innenfor de fleste andre vitenskaper, kan store gjennombrudd i den revolusjonære vitenskapen knyttes til de fem store. Som Newtons lov om gravitasjon og Einsteins relativitetsteori, har vi Marx’ teori om merverdien og Maos teori om langvarig folkekrig. Og på samme måte som Darwins hode pryder mange vitenskaplige fakulteter, synes vi at det er fornuftig å bruke bildet av våre fem mest klassiske marxister.

De virkelige persondyrkerne finner vi helt andre steder. Vi kan leve med at folk kaller oss persondyrkere, for det er lett å vise at vi ikke kan måle oss med de vanlige partienes bruk av sine ledere og listetopper.