1

Gatekamper i København i påsken

Av en kommentator for Tjen Folket Media.

Nørrebro er et nabolag i København med lange tradisjoner for kamp og motstand. Blant annet i forbindelse med Ungdomshuset som tidligere lå i Jagtvei 69 har folk i denne bydelen støtt sammen med politiet. I påsken skjedde det igjen, denne gangen da en fascistisk provokatør møtte opp med massiv politibeskyttelse for å hetse muslimer.

Dem volke dienen skriver om hendelsene, med en rapport fra danske kamerater. De skriver blant annet at politiet ble overfalt natt til denne dagen. De hadde fått inn melding om at noen ungdommer hoppet på taket av en bil. Politiet dro for å undersøke, og sekunder etter at de hadde sjekket bilen, da politiet bare var noen meter unna, så eksploderte den. Teorien til politiet er at denne var utstyrt med eksplosiver.

Som følge av dette ble Paludans planlagte provokasjon flyttet fra Mjølnerparken til Blågården, begge proletære nabolag. De skriver at protesten mot Paludan spredte seg til flere områder, og at biler ble brent i Nørrebro, Nord-Vest-København, Christianshavn og Amager. Dem volke dienen skriver:

“23 masser ble arrestert av politiet. En politibetjent ble sendt til sykehus etter å ha blitt angrepet med brostein. Masser rapporterer at de så politibiler med tåregasskanoner, biler lagd for å bryte barrikader, politihelikopter og mye mer. Massene kjempet iherdig med raketter og brostein, der fler og fler ble sluttet seg til for hvert minutt som gikk, og det er ikke sant at det var hovedsakelig “gjenger” eller vanlige antifascister. Særlig mange proletære ungdom deltok.”

Rasmus Paludan er kjent i sosiale medier for å møte opp tilnærmet alene i bydeler der det bor mange muslimer for å provosere. Han møter alltid opp med politiets beskyttelse, men lykkes likevel i å vekke massenes vrede. Det er flere videoer på nett av at ungdom i slike nabolag konfronterer fascisten. 14. april møtte han opp i Nørrebro, der han raskt ble angrepet.

Som en del av Paludans aktivitet på Nørrebro, skjendet han Koranen ved å kaste denne. Han har tidligere brent boka foran Christiansborg slott samtidig som muslimer holdt fredagsbønn for å minnes ofrene for terrorangrepet mot moskéer i New Zealand.

Danmarks radio har ifølge TV2 beregnet at den danske staten, etter 17 demonstrasjoner i år og 53 i fjor, har brukt 24 millioner kroner på å beskytte Paludans fascistiske provokasjoner.

Danske kamerater avslutter sin rapport til Dem volke dienen slik:

“Revisjonistene og andre politikere har vist sin klassekarakter ved å fordømme “begge sider” og ved å fraråde massene å bruke revolusjonær vold. Disse opptøyene viser tydelig at massene er villig til å kjempe, med vold om nødvendig, for sine krav: å ikke bli trakassert av fascister eller politi og for en slutt på den danske statens reaksjonære vold. Som alltid: det er rett å gjøre opprør!”