1

Iran: Død over USA!

Av en kommentator for Tjen Folket Media.

USAs aggresjon mot Iran er trappet opp enda et hakk denne uka, med et angrep som ble avlyst i siste liten. Om USA går til fullskala krig og invasjon mot landet, vil dette bli noe helt annet enn hva vi har sett i Irak, Afghanistan og Libya.

CNN: https://edition.cnn.com/2019/06/21/politics/trump-military-strikes-iran/index.html

Iran er mye sterkere og et langt vanskeligere mål enn disse landene, og USA-imperialismen vil raskt stå til midjen i en myr av nederlag og problemer for seg selv. På gatene i Teheran lyder farsi-slagordet Marg bar Āmrikā («Død over Amerika») som profetiske ord over USA-imperialismens framtid.

USAs aggresjon er aldri legitim, slik TFM har skrevet tidligere:

USA invaderte Irak i 2003. Fortsatt den dag i dag er det amerikanske tropper i landet. Landet er i praksis delt i tre mellom fraksjoner av irakisk borgerskap og kollaboratører med USA. I nord hersker de kurdiske partiene KDP og PUK. I sør hersker hovedsakelig sjia-militser og -partier. I midten av landet har maktvakuumet vært så stort, og motstanden mot USA så sterk, at IS kunne utbre kalifatet sitt her for kort tid siden. Irakkrigen ble en mye større utfordring for USA enn mange ventet. Iran ville blitt langt verre.

Landgrenser som røde streker. Iran i sentrum av kartet. Til venstre ser man Irak, der bare en liten del av Nord-Irak er hovedsakelig mer enn 500 meter over havet. Iran derimot er dominert av Zagros-fjellene.

Irans areal er mer enn tre ganger større enn Irak. Det er på topp-tjue-listen over verdens største land (nummer 18). Der Irak hovedsakelig er lavland og ørken, er Iran hovedsakelig preget av fjellkjeder og fjellområder. Iran har nesten 90 millioner innbyggere, over dobbelt så mye som Irak. Hæren og hele statsapparatet i Iran, er mer solid og veltrimmet enn i Irak, og en helt annen utfordring enn for eksempel i Libya og Afghanistan.

Videre må det understrekes at USA slett ikke har seiret lett i de forannevnte landene. Det mangler fortsatt en solid USA-vennlig regjering med riksdekkende kontroll i Irak, og enda mer i Libya og Afghanistan. Og i Syria, en av Irans allierte, har USA lidd et massivt nederlag etter flere år med blodig krig. USAs eneste mål er ikke full seier. USA-imperialismen ønsker å destabilisere, splitte for å herske, sikre seg baser i området ved fortsatt militær aktivitet og å svekke konkurrenter og utfordrere i regionen. Det ligger i imperialismens natur at den aldri kan seire endelig, bare relativt og midlertidig. For USA-imperialismen er også midlertidige framskritt, eller det å hindre større tilbakeslag, en god nok grunn til å slippe løs den dødelige krigsmaskinen.

USA-imperialismen er i den desperate posisjonen som bare verdens eneste supermakt kan være i. Det finnes bare en vei å gå for den som er på toppen. De spiller et politisk spill på alle kontinenter, på et nivå som ingen enkelt president eller administrasjon kan ha full oversikt over, og slett ikke kontrollere på detaljnivå. Deres enorme styrke er også deres fremste akilleshæl; de må være overalt, og kan dermed umulig vinne på alle fronter.

NRK: https://www.nrk.no/urix/new-york-times_-trump-beordret-torsdag-angrep-mot-iran-1.14597666