1

Imperialiststyrker angrepet i Somalia

NRK melder at amerikanske og italienske soldater er blitt angrepet i Somalia. Italia var kolonimakt i Somalia, og okkuperte store deler av landet under navnet ‘Italiensk Somaliland‘ fra 1880-tallet til 1960-tallet, kun avbrutt av britisk okkupasjon under andre verdenskrig.

NRK skriver:

En somalisk tjenestemann opplyser at en angriper først utløste en bilbombe ved portene på Baledogle-basen. Ifølge The Guardian er det stasjonert både amerikanske spesialstyrker og somaliske mannskaper ved basen. (…)

Kort tid etter ble det utført et annet angrep mot en kolonne med soldater fra EUs opptreningsstyrke EUTM i hovedstaden Mogadishu. EUTM bistår som rådgivere for somaliske soldater.

Den somaliske kolonien ble tilbakeført til Italiensk herredømme i kjølvannet av verdenskrigen, da Storbritannia og USA arbeidet iherdig for å hindre kommunismens framvekst i særlig Frankrike, Italia og Hellas, og de italienske kristendemokratene og det italienske borgerskapet fikk enorme bidrag fra de andre vestlige maktene.

NRK skriver om flere angrep mot yankee-amerikanske og europeiske styrker i Somalia den siste tiden. De skriver også:

«I mars i år opplyste USA at amerikanske droner og kampfly har gjennomført 110 luftangrep i Somalia de siste to årene.»

Somalia er revet i stykker av krig og intervensjoner siden 1980-tallet, etter kun et par tiår som formelt uavhengig land, hovedsakelig under den erklærte sosialisten Siad Barre.