1

Stillasarbeidere stormet byggeplass i København

To tillitsvalgte fra stillasarbeidernes fagforening ble overfalt på søndag da de forsøkte å dokumentere farlige arbeidsforhold ved en dansk byggeplass. I protest mot tilstanden og volden mobiliserte stillasarbeiderne mot byggeplassen, rev ned et stillas og veltet en porche.

En talsmann for stillasarbeiderne sier at det var en rockere (medlemmer av MC-gjenger) som opptrådte som vakt på byggeplassen, og som banket opp de tillitsvalgte. En havnet på sykehus og den andre brakk ribbein.

Uro og væltet stillads: Stilladsarbejdere strejker efter overfald på kollegaer

I følge mediene begynte stillasarbeidernes aksjon som en vanlig streik og demonstrasjon mot de svært farlige forholdene. Som de har dokumentert, og som man kan se av film lenger nede, var for eksempel stillaset delvis festet med strips, noe som er livsfarlig – særlig i kulda når plasten blir porøs.

Men da det ble kastet gjenstander ut fra byggeplassen mot protesten, rant begeret over. Stillasarbeiderne stormet byggeplassen og rev ned stillaset. Det ble også veltet en porche som tilhørte en av lederne.

Stilladsarbejdere klar til opgør: »Vi finder os ikke i det pis mere«

På filmer ser man også stillasarbeidere som maskerer seg og også at det ropes “fuck panserne” (fuck snuten).

Stormede byggeplads: Nu jubler de

Avisen Arbejderen har lagt ut video fra etterspillet til hendelsen. Noen minutter ut i videoen angriper politiet demonstrantene. De sprayer med pepperspray og truer med batonger. Stillasarbeiderne roper “vi står her stille og rolig” og “vi er her fordi dere ikke gjør jobben deres”.

https://www.facebook.com/arbejderen/videos/280697202865808/

Etter aksjonen sa eier av byggeplassen umiddelbart opp kontrakten med firmaet som hadde satt opp den ulovlige stillasen.

Som på østlandet i Norge er det også i Danmark et stort innslag av kriminelle elementer og lønnsdumping innenfor byggebransjen. Østeuropeiske arbeidere er de som ofte risikerer livet på byggeplasser der også standard og sikkerhet dumpes fullstendig for å levere billigst mulige for de store kapitalistene.

Demonstrasjene og aksjonene vant, og arbeiderne fikk gjennom sine krav på arbeidsplassen om ordnede forhold. Det viser at militant klassekamp er mulig og nødvendig. At man ikke er tvungen til å underlegge seg de reglene og begrensningene de store byråkratiske fagforeningene har innført i klassekampen.

Lenker:

Danska ställningsbyggare i kamp

Faglig strid handler om snyd, sort arbejde og manglende sikkerhed

Vrede stilladsarbejdere har væltet stillads i København

Politiet trækker stavene ved faglig aktion