1

Frikjent for voldtekt tross vitner og videobevis

En mann på 25 har voldtatt en jente på 14 år som på grunn av beruselse var ute av stand til å gjøre motstand, men er frikjent for voldtekt da hun i følge tingretten kanskje ikke var beruset nok til å ikke gi samtykke.

Kvinnegruppa Ottar har lagt ut det følgende som innlegg på sin Facebook-side. TFM velger å publisere det hele uredigert, da vi mener dette er et eksempel på vold mot kvinner. Seksuelle overgrep er et del av kvinneundertrykkinga og denne saken viser hvordan dette arter seg i dagens Norge.

Saken handler om en 14 år gammel jente som er utsatt for overgrep på en fest i Bjerkrem i Rogaland og dommen falt i Dalane tingrett.


Denne saken er bak betalingsmur, men kort fortalt er det dette som har skjedd:

Mann på 25 har voldtatt en jente på 14 år som på grunn av beruselse var ute av stand til å gjøre motstand.

I tingretten ble 25-åringen frifunnet både for voldtekt og men ble idømt 60 dagers fengsel for å forgripe seg på barn under 16 år.

I dommen står det at fornærmede danset med en gutt og at hun kort tid etterpå gikk inn på badet. Det er ulike forklaringer om hva 14-åringen gjorde der inne. Påtalemyndigheten mente å kunne føre bevis for at hun var dårlig og forsøkte å kaste opp.

Det som er bevist er at tiltalte på et tidspunkt kom inn på badet. På badet var også gutten 14-åringen hadde danset med.

Med sin mobiltelefon filmet denne gutten i ti sekunder inne på badet. På filmsnutten, som gutten viste til ei venninne, skal en ha sett at tiltalte var naken nedentil og fornærmede, som på dette tidspunktet lå over kanten på badekaret.

Argumentene for avgjørelsen er at jenta ikke har vært tilstrekkelig beruset for at man kan si at den «seksuelle omgangen» har skjedd uten hennes samtykke. Hun hadde jo tross alt danset kort tid før overgrepet.

At hun senere denne kvelden måtte støttes eller bæres ut til moren som hentet henne, mener rettens flertall sier noe om hvordan hun var da, men ikke nødvendigvis noe om hvordan hun var på tidspunktet for den straffbare handlingen.

Den fornærmede jentas bistandsadvokat, advokat Elisabeth Rød, mener at dommen er vanskelig å forstå.

– Resultatet er relativt uforståelig. I denne saken er det et vitne til overgrepet, og også flere indirekte vitner som så filmen. Fornærmedes forklaring støttes av samtlige av disse vitnene. Likevel legger rettens flertall til grunn at det ikke har skjedd en voldtekt, sier Rød.