1

Sveits: Tusener i demonstrasjoner mot Verdens økonomiske forum

Oversatt fra Dem Volke dienen av en bidragsyter for Tjen Folket Media.

I går, så vel som på lørdag, var det kraftige demonstrasjoner mot Verdens økonomiske forum (WEF, fra engelsk World Economic Forum) i de sveitsiske byene Zurich og Bern.

Et vidt spekter av ulik organisering fra den revolusjonære bevegelsen mobiliserte til demonstrasjonene som tilsammen utgjorde tusenvis av demonstranter, blant disse revolusjonære fra Sveits og utlandet. Begge demonstrasjonene hadde kjennetegn av en internasjonalistisk og kjempende ånd, med hundrevis av maskerte deltagere, ødeleggelser mot eiendommer tilhørende finansforetak, bannere som ble løftet frem langs ruten, bluss som ble brent og maling av graffiti. I Zurich kollapset en politimann etter å ha blitt truffet av fyrverkeri.

18. januar marsjerte rundt 2000 deltakere gjennom byen Bern. Under parolen “Ned med WEF og denne staten! All makt til proletariatet!” og “Knus WEF i den antiimperialistiske kampen” bar sveitsiske og tyrkiske maoister sine faner. Iløpet av demonstrasjonen ble det distribuert dusiner av maoistiske aviser, og det ble ropt slagord for kamp som ga god gjenklang hos de andre internasjonalistiske kreftene i demonstrasjonen.

Bern Bild Partizan Transparent

I demonstrasjonens forløp, som for det meste gikk gjennom bysentrum og spesielt Längenstraße, ble flere plakater satt opp fra innsiden av demonstrasjonen. Plakatene fordømte finansinstutisjoner, og mange bannere ble hengt opp til støtte for kampen mot WEF, komplimentert av den konstante brenningen av bluss. Ved et tilfelle ble også en fascist angrepet fra innsiden av demonstrasjonen. Politiet, som var tilstedeværende i stort antall og tungt bevæpnet med geværer ladet med gummikuler, holdt seg unna å angripe demonstrasjonen. Spesielt tilstedeværende i demonstrasjonen var ånden av internasjonal solidaritet som kom til uttrykk på mange måter, gjennom slagord, bannere til støtte for folket i Irak, plakater med krav om løslatelse for politiske fanger slik som Georges Ibrahim Abdallah, et mapucheflagg som ble heist på en sentral fontene i gamlebyen, eller i dusinene av tyrkiske og kurdiske flagg [fra deltagende organisasjoner, ikke statsflagg, red.anm.].

Bern Bild Mapuche Partizan
Bern Bild Abdhalla
Bern Bild Partizan

I går, 22. januar, ble enda en militant demonstrasjon mot WEF avholdt. Denne gangen i landets hovedstad, Zurich. Igjen kom tusener av deltagere sammen for å vise sin harme mot WEF, blant dem en spesielt sterk kontingent av tyrkiske maoister så vel som maoistiske krefter fra Sveits. Denne gangen ble politiet mer direkte engasjert, noe som ledet til at en politimann kollapset etter å ha blitt truffet av fyrverkeri. Den følgende filmen viser sekvensen:

WEF Zurich