1

Internert flyktning døde på Trandum, politiet og ministre løy om dødsfallet


Av en kommentator for Tjen Folket Media


Imad Hasan Flayyih Alhamomi (57) fra Irak døde i oktober på interneringsleiren på Trandum, en leir som i løpet av årene har blitt velkjent og kritisert for umenneskelige forhold og brudd på menneskerettigheter. Trandum har spesielt fått kritikk for dårlig tilgang og nekt av helsehjelp.

Imad (57) døde på Trandum

Imad Hasan Flayyih Alhamomi

Etter et spørsmål i stortinget svarte justisminister Jørgen Kallmyr i høst at dødsfallet skjedde på sykehuset.

Feilinformerte Stortinget om dødsfall

I virkeligheten døde han på «sikkerhetsavdelingen» på Trandum. En innsatt sier til Dagbladet:

«Han sa han følte seg sulten, og sa han var stiv og hadde vondt i beina. Som om de var bedøvet. Vi sa ifra til vaktene, men de hørte ikke på oss. De kom først da han falt fra stolen, sier en innsatt.»

og

«Rundt klokka 19-20 om kvelden kom det både helikopter og ambulanse. Det var mye løping og kaos her, men vi var innelåst på rommene og så ikke noe. Men vi har hørt at han døde på sykerommet i 16-17-tida”, sier en kilde og fortsetter:

“Du kan ikke ha en person som var så syk som han på helserommet. Dagen etter fikk vi høre at han var død. ‘Håper dere ikke blir sinte,’ sa en til oss da.»

Han hadde noen dager tidligere vært på sykehuset, selv når medinternerte sa til vaktene at de trodde han kom til å dø nektet vaktene å gjøre noe.

Det er ikke uten grunn at politiet frykter massenes sinne og i mange år har forsøkt å undertrykke informasjon fra Trandum, et sted med en lang og mørk historie. De imperialistiske statene har brukt interneringsleire som redskap for å undertrykke folk på flukt gjennom over 100 år. Det norske interneringsinstituttet er ikke et unntak. Få hundre meter fra massegraver med folk som ble drept under krigen i kampen mot tysk imperialisme og fascisme, krever den dag i dag norsk stat at folk på flukt fra krig og nød bøter med livet for at norsk imperialiststat skal kunne fortsette med dens terror og plyndring av verdens fattige. Fortsatt sitter det på Trandum svært mange mennesker som ikke aner hvor lenge de har igjen å leve, eller hva slags framtid de møter dersom de overlever.

I leiren på Trandum har det vært flere opprør blant de internerte, noe ledelsen hele tiden frykter, og også solidaritetsdemonstrasjoner på utsiden av gjerdet. Tross uttalelser fra eksperter, psykologer og byråkrater mot forholda, har i realiteten lite endret seg på Trandum, slik denne tragiske saken viser. Derfor prøver de å undertrykke de internerte og holde overgrepene mot flyktninger i mørket. De vil at folk som Imad skal dø uten at folk ser det. De frykter at folk skal se konsekvensene av den menneskefiendtlige politikken som regjeringer med partier fra SV til FrP har ført leder til, og de frykter opprør som stiller dem til ansvar for forbrytelsene sine.