1

Tyrkia: Politiet bortførte død revolusjonær

Våre kamerater i den nydemokratiske avisa A Nova Democracia skriver at tyrkisk politi tok beslag i kroppen til den avdøde demokratiske artisten İbrahim Gökcek, for å forhindre folkelige demonstrasjoner etter at han døde i sultestreik.

Grup Yorum er et kunstnerkollektiv som har opptrådt for hundretusenvis av mennesker med sang og musikk av og for arbeiderbevegelsen. De har fordømt fascismen og imperialismen, og den gamle tyrkiske staten. De senere åra har de blitt utsatt for hard undertrykking og forbud, noe som medlemmer i gruppa har møtt med dødsfaste.

AND skriver at ifølge rapporter fra gruppa Free Grup Yorum ble familiens gravferd for Gökcek omringet av hundrevis av bevæpna politibetjenter, pansrede kjøretøy, helikoptre og opprørspoliti.

İbrahim Gökcek’s kropp (Kilde: Free Grup Yorum)

Det reaksjonære tyrkiske politiet tvang seg inn i det religiøse seremoniområdet ved å bryte ned dører og bruke tåregass, de holdt fast faren til Gökcek og arresterte hans advokater og venner, og tok så liket med når de dro. En advokat filmet hendelsen og politiet sa i videoen at İbrahim Gökcek ville bli returnert til familien, men i stedet ble begravelsen gjennomført en helt annen plass, i et område kjent for mange fascistiske grupper, og begravelsen ble angrepet av fascister.

Rundt 20 personer ble arrestert ved begravelsen og flere ble utsatt for tortur. Flere advokater ble slått i ansiktet, fikk brilleglass knust, fikk glass i øynene, kutt i fjes, skader i mageområdet og så videre.

Etter massivt folkelig press kunne begravelsen finne sted med İbrahims kone til stede den 9. mai. Begravelsen var omringet av militæret, under påskudd om “beskyttelse” men i realiteten for å slå ned folkelige demonstrasjoner i forbindelse med begravelsen.

Begravelsen ble gjennomført med militante taler og slagord.

Videoer som viser politi og militær i gatene, og tåregass i seremonilokalet:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=KWjYwupd_BQ&feature=emb_logo

Solidaritet med Grup Yorum i Tyskland, Hellas og Irland: