1

USA: Opptøyene og protestene fortsetter i George Floyds navn

Flere videoer er publisert av mordet på George Floyd i Minneapolis. En politimann la med kne og kroppsvekt et knusende press på Floyds nakke og hals i fem minutter. Livet ebbet ut til Floyds dempa og anstrengte rop om hjelp og “i can’t breathe”.

Masser har reagert med voldsomt sinne. Drapet er ikke enestående, og mange vet også at av hvert drap begått av politiet, er det mange interaksjoner som kunne endt med død. Mange har opplevd politivold og brutalitet. Og for hver slik hendelse, er det titusener av hendelser der politiet tråkker på folk, hovedsakelig de fattigste proletariske massene, og særlig de som tilhører nasjonale minoriteter.

Opptøyer bryter ut, og massenes kamp er ikke dempet men vokser midt i represjon og unntakstilstand. Denne helga vil det med sikkerhet bryte ut protester og kamper flere steder i USA.

Dagbladet skriver i to forskjellige artikler:

“Torsdag kveld og natt til fredag har det vært opptøyer i en rekke amerikanske byer. (…) At politimannen på videoen tirsdag fikk sparken sammen med tre andre politifolk, har ikke stoppet opptøyene i Minneapolis og flere andre byer. Natt til fredag fortsatte urolighetene for tredje natt på rad. Demonstrantene skal blant annet ha satt fyr på en politistasjon.”

Den hardt pressa ordføreren i Minneapolis tok nesten til tårene da han tryglet massene om å avslutte de voldsomme protestene.

Bilde: Skjermdump fra Dagbladet av en nedbrutt Minneapolis-ordfører.

NRK skriver at represjonen øker som svar på de militante opptøyene, og at guvernøren i delstaten Minnesota har mobilisert Nasjonalgarden og erklært unntakstilstand.

Unntakstilstand i Minneapolis: Demonstranter har satt fyr politistasjon

Nasjonalgarden er en militær organisasjon – med andre ord settes nå militæret inn mot opptøyene i Minnesota. Opptøyene sprer seg også utover i landet, blant millioner av masser som har fått nok av politivold og rasisme.

Våre tyske kamerater i Dem Volke Dienen har også skrevet om opptøyene, og bemerket den rettferdige og voldelige militantsen fra massene, og hvordan yankee-flagg er blitt brent. Opptøyene har et breiere perspektiv enn den tragiske enkeltsaken. Dette er motstand mot et system av undertrykking, og et raseri blant massene som er bygget opp over generasjoner.