1

Umeå: BLM-demo trosser naziprovokasjon

Umeå: Seierrik BLM-demo tross naziprovokasjon

Publisert på Kommunistiska Föreningen sine nettsider den 22. juni.

Kamerater fra Umeå har sendt nedenstående rapport og bilder.

Verden har den siste tida blitt rysta av store demonstrasjoner etter mordet på George Floyd, en svart mann som døde av politivold i USA. Til og med i Umeå har det blitt holdt demonstrasjoner i solidaritet med Black Lives Matter-bevegelsen, en fredag 5/6, samt en større dagen etter. Tross korona-tider og tross regnbyger så samla rundt 300 personer seg på den sistnevnte demonstrasjonen 6/6. Mange blant massene hadde egne slagord, plakater og bannere, også noen radikale som for eksempel “Fuck the police”.

Arrangementet tiltrakk seg tilsynelatende mange bra og radikale masser, også mange ungdommer og folk utenfor aktivistkretser. Samme dag hadde nazisekta Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) aktivitetshelg i Umeå, med diverse nazister fra andre steder og andre såkalte “reder”. Tydeligvis var deres egen nasjonaldagsfeiring ikke så moro eller prioritert, siden ei ynkelig gruppe på litt over en håndfull av dem dukka opp på BLM-demonstrasjonen. Det er knapt behov for å tenke over det, for å forstå hvilken interesse nazister har av å være i en sånn demonstrasjon; de var tydeligvis der for å provosere og forstyrre.

I følge opplysninger blei de kjapt identifisert (veldig tidlig av politiet, som imidlertid lot dem bli på staden, dette på tross av at de forsøkte å kamfulere seg blant resten av demonstrasjonenes deltakere. Massene konfronterte et par av nazistene, som raskt fikk hjelp av de resterende nazistene i nærheten, og nazistene var kjappe med å angripe massene fysisk. De antifascistiske massene holdt i sjølforsvar nazistene i sjakk, og hindra de i å fortsette basketaket, fram til politiet hadde kjempa ned bråkmakerne.  

En ledende nazist fra et annet rede slo en politibetjent til blods mens politibetjentens utstyr fløy over alt, og han blei arrestert med mistanke om vold mot en tjenestemann. På stedet satt han og beklaga seg over at han verken hadde på seg briller eller kontaktlinser og i ettertid hevda han at han ikke så at han slo en snut.

Man kan ikke unngå å lure på hvordan denne nazisten kan ha unngått å se at han var i basketak med en politibetjent, da så godt som alle der hadde grønn vest. Om nå nazisten ser så dårlig at han ikke kunne skille ut en politiuniform, kan man spekulere videre på hvorfor han valgte å gå med en slik synsnedsettelse til en demonstrasjon han valgte å provosere. Høyst suspekt og helt klart en indikasjon på at nazistene var helt innstilt på vold.

Etter at nazistene – tydeligvis til sin forbauselse – ikke lyktes i å overmanne 300 antirasister og måtte bite i det bløte gresset ropte massene slagord som “ingen rasister i våre gater”, lå to av nazistene nede. Foruten nazisten med så dårlig syn, var det også den lokale gruppelederen for DNM i Umeå, som så ut til å ville briste i gråt når som helst – og når DNM sjøl heroisk hevder at ingen av deres medlemmer blei skada, kan man håpe og tro at tårene trengte fram på grunn av innsikten og angeren over å være en nazist og at alle hater han for det.

De resterende nazistene måtte med politibeskyttelse forlate plassen og de som blei satt i varetekt mistenkt for vold mot tjenestemenn og mishandling.

Demonstrasjonen marsjerte videre til sentrum hvor samlinga fortsatte uforstyrra.

DNM i Umeå har alltid hatt en tøff tilværelse og klima med massiv motstand fra byen, som blant annet har ført til påtale, religering og avhopping. En avhopper blei etter at han forlot sekta mishandla og rana av den nåværende gruppelederen sammen med et annet ungt medlem i DNM, noe de begge blei dømt for. Nå venter antagelig nye påtaler og rettsprosesser mot gruppelederen, og tenåringsgutten kommer nok til å rekke å bygge seg opp et gedigent strafferegister med tida.

BML-demonstrationen i Umeå var bare enda et av mange nederlag for nazistene, og mye mer motgang venter nassene; på skolen, på gata, ja alle aspekter av nassenes liv kantres av motstand og forakt fra massene. Like mye nederlag som det var for nazistene, like stor seier for massene og et bevis på at den borgerliga statens politi aldri kan beskytte mot fascister. De heroiske massene vil skrive historie – også lokalt i Norrland.