1

India: Maoistisk møte samler 10,000 mennesker

Bilde: Folkets Geriljafrigjøringshær ved en annen anledning.

Hindustani Times melder at det nylig har det blitt holdt et stort massemøte for maoistiske kadre og folkemassene i den indiske delstaten Chhattisgarh. Borgerlige medier rapporterer at opptil 15,000 kadre, støttespillere og landsbybeboere, deltok i dette møtet.[1]

Chhattisgarh er en delstat med over 32 millioner innbyggere, med et område på størrelse med Hellas. Det er en delstat hvor Indias Kommunistiske Parti (maoistene), eller CPI(Maoists), har etablert flere områder med rød makt og stor påvirkning; de har stor folkelig støtte, og dette har vist seg da Partiet har samlet omtrent 10,000 beboere, hovedsakelig landsbybeboere og bønder, for et stort flerdagers program, som ble holdt i regionen Bastar. Programmet varte over tre dager, fra 18-20. juni, og på en av dagene samlet de 10,000 lokale folk fra byen Bastar.

Hindustan Times rapporterer om at 4,500 maoistiske kadre var tilstede i programmet, hvorav 300 av dem beskyttet området rundt der programmet ble holdt, sammen med 500 “jan-militser”, som kan antas å være medlemmer i en væpnet masseorganisasjon (det er ikke tilstrekkelig nok informasjon om slike “jan-militser” på engelsk, så vi kan ikke være helt sikre på hva de innebærer, annet enn at de er støttespillere for maoistene). Til sammen kan vi dermed regne med at det var omtrent 15,000 innom programmet.

Det flere dagers lange programmet rapporteres å ha innebåret våpentrening, dans og sang av revolusjonære viser, ideologisk trening og studieøkter, sport, og minneseremonier for tapte kamerater. Det ble laget en stor scene i jungelen, hvor det var plass for flere tusen landsbybeboere å samle seg og delta på programmet. Dette forteller en kvinne som var til stede i massemøtet. Det ble også diskutert overtakelser av politiske verv.

Maoistene har lenge hatt påvirkning i området Bastar, og Hindustan Times skriver at “200,000 er Sangham Sadasya (“medlemmer”) av CPI(Maoists)” – dette er et stort antall mennesker som er engasjert i kampen mot kapitalisme, kastesystemet og Modi-fascismen.

Vi vet at de indiske maoistene har hatt flere slike massemobiliserende møter før, hvor titusener av vanlige folk har dukket opp for å få med seg disse politiske programmene. For eksempel, ble en holdt i 2004 i Abujmarh, og en annen i 2015 i Sukma. Slike store politiske møter, med program som varer utover flere dager, er populære og tiltrekker seg mange landsbybeboere og bønder. Generelt har maoistene hatt mye innflytelse i Chhattisgarh-delstaten, da det er en del av det borgerlige i India kaller for “Den røde korridor”, områder hvor CPI(Maoists) har kontroll eller stor innflytelse.

Angrep mot veikonstruksjon

Hindustan Times melder i en annen artikkel om at maoistene også har ført væpnet aksjoner [2]. De skriver at maoistiske kadre har gjort et angrep mot en veikonstruksjon ved en politistasjon i Sukma-distriktet i samme delstat. De satte fyr på maskiner og biler. Angrepet kan antas å ha blitt gjort fordi maoistene ønsket å hindre at politiet fikk nye ressurser og muligheter for å slå ned på folket i Sukma.

Sukma er et område hvor maoistene lenge har etablert makt, og er del av den såkalte “røde korridor”.

Til slutt bør det merkes at Hindustan Times er en borgerlig kilde og jobber aktivt for å presentere CPI(Maoists) på en negativ måte, og at vi må være kritiske til deres reportasjer.
Da det ikke finnes noen bilder, referater eller annen informasjon om dette programmet som er tilgjengelige for oss, må vi ta det borgerlige medier skriver med en klype salt.

Kilder:
[1]​https://www.hindustantimes.com/india-news/maoists-organise-meeting-in-chhattis garh-10-000-people-attend/story-tNVdUFoXhFYwQ6YdguPEyM.html

[2]​https://www.hindustantimes.com/india-news/maoists-torch-vehicles-machines-at-ro ad-construction-site-in-chhattisgarh-s-sukma-district/story-YYOIIcMuG8Dg44EJBc3IV O.html