1

Austin: Aktivist drept under demonstrasjon

Austin: Drapsmann kjører inn i en Portland solidaritetsmarsj, skyter og dreper en demonstrant 

Av Mike Talavera for Tribune of the People, publisert 26.07.2020.

Oppdatering: APD Politisjef Brian Manley holdt en virtuell pressekonferanse søndag hvor han annonserte at politiet hadde løslatt Garretts drapsmann i påvente av videre etterforskning. Politiet løslot drapsmannen (uten å avsløre identiteten hans) tross faktumet at han sjøl innrømmet til dem at han skjøt først, i motsetning til høyrevridde konspirasjonsteorier på internett. Det er en fornærmelse mot hva Garrett døde for under demonstrasjonen, Manley brukte hendelsen som anledning til å fremheve politiets “gode arbeid”, som igjen demonstrerer hvordan de er folkets fiender.  

Folk i Austin sørger i dag over tapet av Garrett Foster, en anti-rasistisk aktivist som har deltatt aktivt i anti-politi demonstrasjonene siden mai-oppstandene. I går kveld, i Austin sentrum, kjørte en mann inn i en Portland solidaritetsmarsj med en bil og skjøt Garrett flere ganger før han kjørte bort i stor fart. Garrett blei senere erklært død på sykehuset.

I en direktestrømmet video fra den uavhengige journalisten Hiram Garcia kan man se at noen demonstranter stopper opp da de marsjerte opp Congress Avenue mot hovedkontoret til Austin Police Department (APD). Man kan se dem snu og nærme seg en bil som hadde kjørt inn i marsjen, truffet minst en person, før skudd blei avfyrt og demonstrantene spredte seg.

Garrett, en militærveteran som støttet folket, var en del av en frivillig gruppe som ga beskyttelse til solidaritetsmarsjen. På grunn av dette bar han lovlig en rifle offentlig. En annen demonstrant som var med Garrett da bilen nærmet seg, avfyrte skudd mot bilen etter at Garrett ble skutt. 

Politi brutaliserte demonstrantene for å oppløse marsjen rundt området der Garrett ble skutt. Politi dyttet folk tilbake, truet med å arrestere, til og med ridende politi ble sendt ut for å brutalisere. Noen timer senere ble gjerningsmannen arrestert. Gjerningsmannen sin identitet har ennå ikke blitt offentlig. (Drapsmannen har blitt identifisert som Daniel Perry, o.a.)

Forrige måned prøvde en bevæpnet mann å kjøre bilen sin inn i en demonstrasjon utenfor hovedkontoret til APD. Etter mannen sin mislykkede forsøk, tok han ut våpenet sitt og viftet det rundt når demonstranter nærmet bilen hans. Denne mannen var Logan Bucknam, sønnen til en politimann. Politiet tok han fort inn i APD garasjen bak en barriere politiet hadde satte opp. Han ble løslatt kort tid etter. 

Garrett var heltids pleieren til hans kone Whitney som er en svart kvinne og lider av kvadriplegi. Han hadde dyttet rullestolen hennes gjennom hele solidaritetsmarsjen, hun var med ham når skytingen skjedde. Garrett beskyttet heltemodig Whitney og folk rundt ham med sitt eget liv. Politiet lot ikke Whitney se liket hans. 

Garrett og Whitney jevnlig delte ut mat til hjemløse, de planlagte å dele ut grunnleggende nødvendigheter den kommende onsdagen. Garrett forsto at sosial og bolig ulikhet i Austin var en del av det rasistiske systemet. Whitney og Garrett deltok i anti-utkastelsesmarsjen som ble arrangert av United Neighborhood Defense Movement i begynnelsen av juli. 

Demonstrantene samlet seg foran hovedkontoret til APD for å vise støtte til Whitney, demonstrantene ropte navnet til Garrett og slagordet «Fuck the Police». Demonstrantene fortalte om hva de mente om Garrett, demonstrantene understrek at Garrett sa før at han var klar for å dø for bevegelsen og at han døde mens han beskyttet demonstrantene og kona.

En talsmann fra Mike Ramos Brigade, organisasjonen som ledet marsjen, fortalte Tribune of the People at «Grunnen til at vi er her, grunnen hvorfor Garrett var her er fordi svarte liv blir truet hvert eneste sekund i Amerika. Vi er rasende over det som skjedde i natt. Vi er rasende over at vi kommer aldri til å se Garretts vennlige fjes igjen. Vi vet at kamerat Garrett vil at vi skal være sterke og fortsette å kjempe. Vi er inspirert av styrken til Garrett, vi kommer ikke til å bli skremt bort!»

Reaksjonær vold terroriserte ikke bare Austin i går kveld. I går kveld i Aurora i delstaten i Colorado kjørte en mann rett inn i en lignende Portland solidaritetsmarsj som hadde tatt over highway I-225. En person ble seriøst skadet. Væpna demonstranter beskyttet seg sjøl også der og åpna ild mot sjåføren. Tidligere på dagen ble vinduene på et tinghus knust. Flere branner ble også tent.

Demonstrasjoner i solidaritet med den pågående opprøret i Portland har spredt seg over hele USA. Folk viser solidaritet med dem som lar raseriet ut og kjemper mot den imperialistiske staten og dens terroristiske undertrykkelse av anti-politi demonstranter. Fra Providence i Rhode Island, der demonstranter har kastet maling og andre objekter på politi som beskyttet det lokale offentlige sikkerhetskomplekset, i Seattle i Washington, der demonstranter satte fyr på en politistasjon og et ungdomsfengsel som var under konstruksjon. Folket har vist oss igjen hvordan undertrykking gir liv til motstand. 

“People’s Justice for Garrett’s Killer» ble tagget i løp av natten i Los Angeles. 

Garretts offer kommer ikke til å bli det siste i kampen for svarte liv og revolusjon. Yankee-imperialismen mobiliserer kreftene sine mot demonstrasjonene og er villig til å drepe for å slå ned det den ser på som en eksistensiell trussel. Fascister og andre reaksjonære blomstrer i denne atmosfæren av undertrykkelse, de anerkjenner den videre reaksjoneringen av staten og begår sine egne forbrytelser mot folket.

I møte med denne faren vil ikke folket krype seg sammen, men stå imot denne uretten, akkurat som Garrett gjorde. Mike Ramos Brigade og andre grupper har kalt til en minnemarkering i natt klokken 19.00 ved krysset mellom 4. og kongress, stedet der Garrett ofret seg. Det er nå viktigere enn noen gang å støtte hverandre, og vi ber leserne våre om å donere til Garretts enke Whitney her:
https://www.gofundme.com/f/official-garrett-foster-memorial-fund

Tribune of the People står ved bevegelsen for svarte liv, mot politiet og reaksjonære. Vi sørger over de døde mens vi bemerker at ikke alle dødsfall er like – å dø i politiets tjeneste er lettere enn ei fjær, å dø i folks tjeneste er tyngre enn et fjell.

HEDER OG ÆRE TIL GARRETT FOSTER, FOLKETS TJENER OG BESKYTTER AV SVARTE LIV!

Å LEVE VIDERE I KAMPEN ER Å ALDRI DØ!