1

Nazi-karakterene bak SIAN

Foto: Nederst fra venstre: Dan Eivind Lid, Fanny “Anna” Bråten og SIAN-leder Lars Thorsen. Øverst: Ellen Due Brynjulfsen og Lena Andreasen.

Sist oppdatert 31. august 2020, kl. 12.33

Politiet bruker enorme millioner på å hjelpe den fascistiske gruppa Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) å organisere markeringer for muslimhat. Også borgerlig media lar gruppa framstille seg selv som “religionskritisk” og de avslører ikke deres fascistiske karakter eller medlemmenes hyllester til Breivik.

Vi har derfor laget denne saken for å gi en oversikt over noen av medlemmene som deltok i SIANs markering i Oslo 29. august. Det presiseres at dette ikke er en fullstendig gjennomgang av SIAN eller deres medlemmer, men en kort identifisering av noen av medlemmene og hvilken politikk de står for.

Markeringen i Oslo ble som vanlig leda av SIAN-lederen Lars Thorsen, en karakter vi tidligere har beskrevet. Det er lett å le av SIAN og deres medlemmer, men 22. juli viser at en enkelt nazist kan gjøre svært stor skade, og historien viser at dagens latterlige typer kan bli farlige i morgen. I begynnelsen var det få som tok Hitler på alvor.

Hovedproblemet med SIAN er at de representerer en bredere strømning av antimuslimsk fascisme. De bruker en vulgær versjon av retorikken som er populær i partier som Frp, franske Nasjonal Samling og italienske Lega Nord. De er en del av samme bevegelse som Pegida og Soldiers of Odin, og har dermed i perioder klart å sette relativt mange i bevegelse og også utøvd vold på gata. Og de sprer nøyaktig samme verdensbilde som det som motiverte Breivik og Mannshaus, samt deres meningsfeller i andre land.

Dette skjer i en kontekst der de gamle borgerlige statene stadig iverksetter nye repressive tiltak, der borgerlig-demokratiske friheter og rettigheter undergraves, der det borgerlige samfunnet militariseres, og der imperialistene, særlig yankee-imperialismen, fortsetter sine imperialistiske korstog i Vest-Asia (Irak, Afghanistan, Libya, Syria). Den antimuslimske retorikken går hånd i hånd med imperialistenes “krig mot terror”, og må derfor ikke forstås bare som et latterlig og marginalt fenomen.

Den relative svakheten og desorganiseringa blant fascistene kommer som direkte resultat av sterkt ytre press i form av antifascistisk mobilisering.

Fanny «Anna» Bråten

Fanny Bråten, som også kaller seg Anna Bråten, med sine tanker om Breivik.

Tydeligere støtte til en nazistisk massemorder finnes det sjeldent. Det var forøvrig samme Bråten som på demonstrasjonen i Oslo brant koranen og latet som om hun ble sparket ned.

Dan Eivind Lid

Foto: Dan Eivind Lid med rød ring rundt. Fra demonstrasjon i Oslo, 29. august

Dan Eivind Lid har flere års fartstid som støttespiller for ulike nazistiske organisasjoner og grupper. Via sosiale medier fremstiller han seg som en noe overivrig våpenentusiast, og uttrykker støtte til ulike nazistiske organisasjoner.

Han er dømt for å i 2012 ha lagt et grisehode utenfor moskeen til Muslimsk Union Agder. På en lapp skrev han det følgende:

“Hei muslim, gi tilbake grisen dere tok fra oss (barneavd.) på sykehuset. Slutt å hån norsk mat og kultur. This is Norway love it or leave it. Russ 2012 Fruck Jihad.”

Dette skriver SIAN i en sak på egne nettsider 25.08.2014, der Dan Eivind Lid blir navngitt og intervjua.

Dan Eivind Lid med klar støtte til den nazistiske organisasjonen “Den nordiske motstandsbevegelsen”. Organisasjonen og medlemmer står bak flere drap og terrorangrep i Sverige, og ble forbudt i Finland etter at et medlem på åpen gate drap en antifascist.

Dan Eivind Lid med rottweileren Odin på demonstrasjon for Pegida i Kristiansand, og med en rasistisk motivert hundetrening.

Kjersti Margrethe Adelheid Gilje

Bilde: Fra demonstrasjonen 29.08. F.V. Kjersti Margrethe Adelheid Gilje (med rød ring rundt), Pegida-initiativtakeren Max Hermansen og Fanny “Anna” Bråten.

Gilje har også mange års fartstid som medlem av Pegida og SIAN. Under Pegidas levetid, frem til motstanden mot organisasjonen ble for tøff for medlemmene, var hun en av leder Max Hermansens nærmeste aktivister.

Hun fikk tidligere oppmerksomhet da hun via Facebook uttrykte støtte til den nazistiske terroristen Anders Behring Breivik.

Bilde: Kjersti Margrethe Adelheid Gilje sammen med Pegida-leder Max Hermansen og Merete Hodne (kjent som nazifrisøren).

Max Hermansen

Foto: Max Hermansen og Nordfront-medlem og initiativtaker til “Borgervernet Rogaland”, Øystein Vaule, liker NS-flagg på Facebook.

Max Hermansen var initiativtaker til gruppa PEGIDA i Norge. Dette var en organisasjon inspirert av tyske fascister. Etter en offensiv start ble gruppa brutt ned av antifascistisk motstand.

På øverste bilde viser han og Øystein Vaule, initiativtaker til “Borgervernet Rogaland” og medlem av den nazistiske organisasjonen “Den Nordiske Motstandsbevegelsen”, sin støtte til at en felles venn velger Nasjonal Samlings flagg som profilbilde.

Max Hermansen sier han ikke er nazist. Men for han er ikke engang den åpent hitleristiske og jødehatende organisasjonen Vigrid rasister. 

Pegidas side posta link fra en amerikansk naziside, og hylla terrorbrenningen av moskeer i Sverige. De oppfordra også muslimer til å hoppe strikkhopp uten strikk.