1

Mali: Franske soldater drept av bombe

To franske soldater ble drept i Mali 5. september. Angrepet skjedde i Tessalit, nord i Mali og en del av Sahel-regionen. Soldatene satt i et pansret kjøretøy som, ifølge Frankrikes president Macron ble angrepet med eksplosiver.

Forsvarets forum skriver om saken, basert på en NTB-meldning og de skriver at kjøretøyet ble angrepet da soldatene var på et “antiterroroppdrag”. De skriver videre:

“Frankrike har rundt 5.100 soldater som inngår i Barkhane-operasjonen. Soldatene kjemper mot terrorgrupper i Sahel-regionen, blant dem noen som har sverget troskap til IS eller al-Qaeda.”

Bilde: Tessalit ligger nord i Mali, nesten på grensa til Algerie, og ved hovedveien nordover til Algerie.

En militærjunta tok nylig makten i landet i et kupp, etter lang tids politisk uro i landet. Også i 2012 var det et militærkupp. Macron har krevd en overgang til sivilt styre igjen. Frankrike er Malis gamle koloniherre, og opererer fortsatt som den fremste imperialisten i Sahel-regionen. I tillegg arbeider USA for å fremme sine posisjoner, og også Storbritannia, Russland og Kina kjemper om innflytelse her.

Norge deltar i den fransk-dominerte FN-operasjonen i Mali. Styrkene i denne er hovedsakelig fra fransktalende, det vil si fransk-dominerte, afrikanske land. Disse har mistet store mengder soldater i Mali, i kamp mot motstanden som er særlig sterk nord i landet.

Imperialisme betyr krig, og imperialisme betyr motstand. Massene i Mali vil reise seg igjen og igjen, så lenge imperialismen fortsatt holder landet nede i fattigdom og nød.