1

Brannkatastrofe og opptøyer i Moria-leiren

Store deler av Moria-leiren, på øya Lesvos i Hellas, sto natt til onsdag i brann. Dette er ingen tilfeldig ulykke, men et resultat av den politikken de imperialistiske landene har drevet overfor flyktningene. Folk som har flyktet fra imperialismens herjinger i Midtøsten og Afrika stues inn i overbefolkede leirer under umenneskelige forhold. Leiren hadde bare kapasitet for 5.000 mennesker, men den har blitt fylt med 13.000 flyktninger.

Leiren hadde allerede opplevd alvorlige utbrudd av coronaviruset, og sinnet er i kok for flyktningene der. Istedenfor å hjelpe de nå 13 000 flyktningene når de står uten telt, mat og legehjelp, har politiet valgt å stenge de inne, for å holde de unna byen på øya. De bruker opprørspoliti i sammenstøt med flyktningene. Det meldes også om at politiet angriper flyktninger som forsøker å flykte fra brannen.

En norsk hjelpearbeider TV2 har snakket med beskriver det som en varslet katastrofe. En korrekt beskrivelse.

Katastrofen viser at imperialismen ikke tar hensyn til folks liv. Imperialistene vil aldri å ta ansvar for de forferdelige forholda den skaper for milliarder av mennesker og skaper katastrofe etter katastrofe.

Den norske staten, har valgt å ikke ta imot flere enn 50 flyktninger. Tross at den norske staten har et enormt ansvar for flyktningkrisen gjennom krig og plyndring i blant annet Libya og Afghanistan, har de spesifikt krevd å ikke ta imot noen fra Afghanistan. Etter snart tjue år med imperialistisk krig mot landet, hevder nemlig Norge at afghanske flyktninger ikke har et “beskyttelsesbehov”. Landet er nemlig “trygt”, selv om det i år har opplevd sin dødeligste måned på 20 år. TFM har tidligere skrevet om dette.

– Dette er en varslet katastrofe

Hjelpearbeidere på Lesvos slår katastrofealarm: – Det finnes ingen løsning, ingen plan