1

Et overblikk over kampene i Latin-Amerika V

Publisert på Dem Volke dienen 08. september

2. september utførte spesialstyrken i det reaksjonære paraguayanske militæret et angrep på en leir hvor Ejército del Pueblo Paraguayo (EPP), Paraguays folkehæren, holdt til. Angrepet ble etterfulgt av at den paraguayanske presidenten tok bilder av seg selv på stedet hvor angrepet skjedde, som han postet på Twitter for å skryte om operasjonens suksess. De eneste drepte i militærangrepet var imidlertid to 11 år gamle jenter. 

EPP Raid Press Pictures
President Mario Abdó poserer for et bilde til pressen om hans “suksessfulle” angrep

Begge jentene skulle besøke slektninger, som støttet EPP, da spesialstyrkene fyrte av skudd på dem forrige onsdag. Siden den ene døde av seks kuleskudd og den andre av to, kan man på ingen måte late som om de ble “fanget” i kryssilden. Med presidenten på stedet etter angrepet ble det gjort et stort forsøk på ikke bare å dekke over massakren av to forsvarsløse barn, men også å få angrepet til å virke som en seier. 

Den dagen ble begge jentene avkledd, og klærne ble brent, og så ble de ikledd militæruniformer. Begge ble også “undersøkt” og det ble “fast bestemt” at de var to kvinnelige paraguayanske borgere, den ene 15 år og den andre 17-18 år. Begge barna ble begravd i samme grav et eller annet sted i skogen samme dagen, “for å forhindre spredningen av covid-19”. Det ble videre erklært i en pressekonferanse av den paraguayanske regjeringen at begge disse to “medlemmene av en væpnet gruppe” bar på hundrevis av patroner og hadde på seg taktiske vester. Hendelsen har blitt meget overdrevet, ettersom argentinske tjenestefolk har bekreftet at det var to 11 år gamle argentinere. Nå har til og med FN etterlyst en etterforskning på drapene. 


“E-læring”, “Online skole”, “Webinarer”, osv, har i flere land blitt vanlige på grunn av corona-situasjonen. I Peru, så vel som mange andre land, særlig halv-føydale og halv-koloniale land, er ikke tilgangen til pc-er som egner seg til disse oppgavene og internett-tilkobling (med tilstrekkelig båndbredde) en selvfølge. Særlig for de fattigste folka og de som bor på landsbygda, er ikke denne typen teknologi tilgjengelig, ettersom den gamle peruanske staten har feilet i å dekke de nødvendige behovene deres, noe som spesifikt ekskluderer studenter fra lære og lærerne fra jobbe. I kampen for å styrke folkets krav om tilgjengelig utdanning, har Komiteen i beskyttelse av SUTEP ÚNICO utstedt en uttalelse som fordømmer denne situasjonen og studenter har satt i gang en rekke forskjellige aktiviteter. 

Peru Education Connectio 1
“Internett for alle – uten pc-er og uten internett er det umulig å lære med avstand.”
Peru Education Connectio 2
“Haster! Mine elever har hverken pc-er eller internett. De lærer ikke hjemmefra.”
Peru Education Connectio 3
“Med rett til utdanning, men uten tilkobling.”

24. august invaderte bevæpnede folk landet til kayapo-folket som ligger i staten Mato Grosso i Vest-Brasil. Angriperne fyrte av 29 skudd på barrierer som ble satt opp av urfolket og flyktet så med bil. Angrepet har klar intensjon om å skremme Kayapo-folket til å bli med på regjeringen og godseiernes planer om å bygge ny infrastruktur for å kunne mer effektivt utnytte naturressursene nær bosetningen til Kayapo-folket, uten å tenke på konsekvensene det vil ha for dem, særlig for deres helse, og uten å konsultere med dem. 

Brasilien Angriff auf Indigene 1

En uke før angrepet samlet 200 Kayapo-folk seg klare til kamp, og tok over motorveien BR-163. Denne motorveien kobler sammen viktige soya- og kornproduserende regioner i Mato Grosso til elvehavna Miritituba, hvor lektere skal transportere kornet til Amazonas-havner for eksport. Dermed er BR-163 en viktig akse for handel, og blokkeringen var høyst suksessfull. Under den 24 timer lange blokkeringen ble et regjeringsbrev sendt til Kayapo-folket, som de symbolsk brente, og i en uttalelse erklærte de: “Vi aksepterer ikke at militæret, det føderale politiet og det militære politiet kommer her og tar oss med makt. Da vil det spilles blod på denne asfalten.”

Brasilien Angriff auf Indigene 2