1

Chile: kjempende markeringer av 11. september

Opprinnelig publisert 13. september 2020 av den revolusjonære nettavisen El Pueblo. Oversatt for Tjen Folket Media av en bidragsyter.


Fredag 11. september 2020 markertes 47-årsdagen siden den fascistiske militærjuntaens statskupp. Igjen gikk folket ut i gatene, noe som viser sunnheten og styrken vi har som folk til å reise oss til tross for all motgang, og vise at vi er til stede i kampen.

Chilensk flagg i flammer

I Santiago ble dagen preget av mobilisering, protester, kulturpolitiske begivenheter, hyllester, veisperringer og barrikader. Nedenfor viser vi bilder fra denne dagen der folket gjorde motstand i hele landet.

Folkemarsj til generalkirkegården i Santiago:

Bilder fra Sentralstasjonen, Melipilla, Quinta Normal, Cerro Navia, Maipú, La Granja, La Pintana, La Florida, Puente Alto, Renca og Independencia, blant andre, gir en redegjørelse for den enorme og utbredte minnemarkeringen, som ikke bare minnes de som falt under den fascistiske militærjuntaen, men også de mange falne, torturerte og lemlestede under folkeopprøret som startet 19. oktober 2019.

Slagord som…

“Ingen vil glemmes!”
“Diktaturet varer ikke!”
“Det er rett å gjøre opprør!”
“Det er ikke bare minnesmarkering, frem folkets kamp!”

…ble repetert i forskjellige former under demonstrasjonene.

Fra Plaza Dignitad:

Fra Estadio Nacional:

Minnesmarkeringer tok også sted i byer som Antofagasta, Valparaíso, Concepción og Temuco.

Denne 11. september, preget av folkets opprør, kulminerte med at en mor drept av et skudd i bydelen La Pintana, én skadet av et tåregass-skudd i ansiktet og tre skadet av gummikuler i San Joaquín, og det regnes med at tallene kan være mye høyere enn kun disse “offisielle” tallene.

Med antatte 107 arresterte landet rundt, vil dette huskes som en dag preget av viktige minnesmarkeringer og motstand gjennom mye styrke og smerte.

For de som kjempet!
For de som kjemper!
For de som skal kjempe!