1

Nå: Store antifascistiske demonstrasjoner i Athen

Det er antifascistiske demonstrasjoner i Athen i anledning dommen mot det nazistiske partiet Gyllent Daggry, som falt i dag. 

68 fascister satt på tiltalebenken i rettssaken mot partiet som har vart i fem år. I dag falt dommen, som konkluderte med å slå fast at Gyllent Daggry er en kriminell organisasjon. Et medlem er videre dømt for drapet på den antifascistiske rapperen Pavlos Fyssas, kjent under artistnavnet Killah P, i 2013.

Rettssaken har samlet fire saker i en. Disse var anklagene om at det nazistiske partiet er en kriminell organisasjon, drapet på rapperen Pavlos Fyssas, angrepet på en egyptisk fisker i 2012 og flere angrep på aktivister på venstresiden i løpet av 2013.

Partileder og grunnlegger Nikos Michaloliakos og 17 andre tidligere parlamentariske representanter er blant de dømte, skriver France24. Det sies at disse kan forvente ti år i fengsel, etter å ha blitt dømt for å ha ledet eller vært medvirkende i en kriminell organisasjon.

Mange av de andre tiltalte, partimedlemmer og tilknyttede, er ilagt dommer som strekker seg fra mord til å ha avgitt falsk forklaring i rettssaken. De fleste av disse sakene er knyttet til en bølge av voldelige angrep i 2013.

Partiet ble stiftet på 1980-tallet, og var landets tredje største etter valget i 2015.

Antifascistiske demonstrasjoner i gatene

I påvente av dommen har antifascister og andre samlet seg i gatene i Athen. Medier som NRK, Dagbladet, VG og France24 rapporterer at demonstrantene roper slagord som “Fyssas lever, knus nazistene” og “Folket krever at nazistene fengsles”.

Etter domsavsigelsen melder medier om at demonstrasjonene har eskalert. Demonstrasjonene pågår fortsatt.