Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Torsdag 1. oktober var busstreiken over, etter et knapt flertall av forhandlingsdelegasjonene fra fagbevegelsen godtok et resultat som langt fra imøtekom de streikende bussjåførenes krav.
Tjen Folket Media har tidligere skrevet om at staten har tatt i bruk korporativistiske tiltak under påskudd av Covid-19 i et forsøk på å stoppe streiken. Allerede på streikens niende dag ble partene kalt inn av riksmekleren til frivillig mekling, til tross for at partene ifølge loven ikke har plikt til å møtes til ny mekling før etter fire uker. Det var under denne meklingen at forhandlingsdelegasjonene fra fagbevegelsen valgte å avblåse streiken og godta et resultat som i etterkant har høsta sterk kritikk.
Tillitsvalgt i Unibuss i Oslo, Annstein Garnes, beskriver bussoppgjøret som “skammelig,” og “et svik mot bussjåførene”. Også leder for bussjåførene i Fellesforbundet sier han er forbanna over resultatet av forhandlingene, som ikke var i nærheten av å innfri bussarbeidernes forventning om at lønna skulle nærme seg industriarbeiderlønn. Ifølge Fri Fagbevegelse ble bussjåførene under tariffoppgjørene i 2004 og 2006 lovet at bussarbeiderlønna skulle “heves til et nivå mer på linje med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn”, noe som i dag ville innebært en lønnsøkning på omkring 40.000 kr. Dette skjedde heller ikke denne gangen. Et knapt flertall av forhandlingsdelegasjonene fra fagbevegelsen godtok en lønnsøkning på omkring 16.000 kr.
I tillegg til å ikke innfri arbeidernes krav (og kapitalistenes lovnad til arbeiderne) om lønn på linje med industriarbeidere, ble det under forhandlingene heller ikke tatt stilling til flere krav om bedring av arbeidsdagen. Annstein Garnes, tillitsvalgt i Unibuss i Oslo, uttrykker skuffelse over at kravet om tilstrekkelig tid til å gjennomføre lovpålagt sikkerhetssjekk av bussen ble delegert til et utvalg. Det samme gjaldt kravet om bedring av arbeidstidsordningene. Dagens arbeidstidsordninger med utbredt bruk av delte skift gjør at mange bussjåfører i praksis er opptatt på jobb i mange flere timer enn de får betalt for.
Til tross for at resultatet var langt fra å imøtekomme streikens krav, oppfordrer flere ledere innen fagbevegelsen medlemmene til å stemme ja i uravstemningen. Forbundslederen i Yrkestrafikkforbundet går til og med så langt som å hevde at resultatet viser at “bussjåførene har vunnet streiken”.
Tjen Folket Media støtter de streikendes krav fullt ut. Bussjåfører er blant Norges mest lavtlønte, og jobber i tillegg under mye stress – særlig under pandemien. Vi fordømmer pampenes svik, svik vi er vant til og som vi forventer, men som proletariatet må bekjempe. Fagbevegelsens toppsjikt er et pampevelde som opptrer i kapitalens tjeneste i stedet for i tjeneste for vår klasse. Vi oppfordrer til å stemme nei i uravstemninger og for å streike på nytt.
Vi vil også legge til at det er ekstra oppsiktsvekkende når staten trer inn som “megler” i en streik der folk får store deler av lønna fra offentlige midler. Staten er selvsagt aldri nøytral, den er alltid et redskap for herskerklassen, men i dette tilfellet er de jo indirekte nærmest for en arbeidsgiver å regne. Slik har staten en direkte økonomisk interesse av å holde bussjåførenes lønn og sosiale goder nede. Ekstra skammelig blir det altså, når disse bruker “nøytral megling” og pandemitrusler for å forsøke å tvinge streiken i kne, ved hjelp av sine allierte i toppen av fagbevegelsen.
Kjære leser,
Vi trenger din støtte for å fortsette å eksistere, og for å utvikle arbeidet videre. Vi trenger penger til lagringskapasitet, programvare og annen drift.
Liker du det vi skriver? Støtt oss da gjerne med et bidrag, stort eller lite, og gjør det gjerne til en fast støtte. Vi ønsker også tips og artikler velkommen, og vi setter stor pris på at du deler våre saker videre.
Ønsker du kontakt med andre revolusjonære? Skriv til oss gjennom vårt kontaktskjema, og vi formidler kontakt. Vi oppfordrer til å være varsom på nett, og anbefaler å bruke kryptert e-post samt TOR eller VPN.