1

USA: Nye opptøyer mot politivold

Politiet i Philadelfia har skutt enda en svart mann. Denne gangen var det 27 år gamle Walter Wallace jr som ble skutt og drept med mange skudd, avfyrt av to politifolk. Han etterlater seg 7 barn og hadde nettopp giftet seg. Han ble drept foran øynene til sin egen mor.

Det var familien som selv hadde bedt om hjelp til Wallace, da han i følge dem hadde et mentalt sammenbrudd etter lengre tids psykiske problemer.

Våre tanker går i denne forbindelse også til 39 år gamle Tor Henning Dalen som ble drept av norsk politi på Bolkesjø tirsdag 22. september i år. Også han var psykisk syk, og de etterlatte spurte fortvilet hvorfor politiet brukte dødelig vold da de ikke oppfattet ham som en trussel mot andre enn seg selv.

I Philadelfia har massene reist seg igjen i kamp og motstand mot politivolden. Gjennom to netter har masser gjort opprør, og borgerlig media forsøker å framstille plyndringen og ødeleggelsene som “upolitiske”.

Dagsavisen skriver:

“Vitner og naboer mener politiet brukte overdreven makt mot Wallace. 27-åringens far, Walter Wallace senior, sier til avisen The Philadelphia Inquirer at sønnen ser ut til å ha blitt truffet av ti skudd. Han forteller at sønnen, som selv hadde barn, slet med psykiske problemer og brukte medisiner. – Hvorfor brukte de ikke et elektrosjokkvåpen, spør han.”

Massene som protesterte ropte slagord og har satt fyr på politibiler. Mer enn 90 personer ble pågrepet på mandag og 30 politibetjenter ble skadd. Opptøyene 

Referanser

Plyndring og sammenstøt under demonstrasjoner etter at svart mann ble skutt og drept av politiet

Walter Wallace Jr. Struggled With Mental Health Issues, Family Says

Philadelphia Police Fatally Shot a Black Man in Front of His Mom