1

Polen: Kamp mot abortforbud

Hver dag i over ei uke har folk protestert over heile i Polen mot lovendringa som i praksis er et totalforbud mot abort. De kjemper for kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp, mot at kvinner skal tvinges til å føde barn de ikke ønsker, ikke kan ta seg av, eller som ikke er levedyktige. 

Massene kjemper mot at kvinner skal presses til å ta ulovlige, kostbare og farlige aborter. Mot kvinnene står både regjeringa, kirka, politiet og nazistene. 

Kampen for rett til abort er en konstant pågående kamp i mange land, og situasjonen er blitt verre under koronapandemien. Vi har tidligere skrevet om abortkamp i Kroatia som har flere fellestrekk med situasjonen i Polen, og i USA, der myndighetene også bruker pandemien som påskudd for å ta fra kvinnene rettigheter. Vi vil også anbefale denne teksten fra Folkets Kvinnebevegelse (MFP) i Brasil, der kvinner tvinges til å føde fostre som ikke er levedyktige, og der voldtekt i følge loven gir rett til lovlig abort, men der kvinner fordømmes, mistenkeliggjøres og risikerer straff om ikke de kan bevise at de er blitt voldtatt.

Polen har fra 1993 hatt en av Europas strengest abortlover, som kun tillot abort om det var fare for kvinnas liv eller helse, om fosteret var skada eller etter voldtekt og incest. I tillegg har helsepersonell rett til å nekte å utføre abort, og svært mange leger reserverer seg. Det utføres færre enn 2.000 lovlige aborter årlig, og rundt 200.000 polske kvinner får enten utført ulovlig abort i Polen eller de reiser til utlandet. Den strenge loven rammer særlig de fattigst kvinnene som ikke har råd til å reise for å få utført abort. I 2016 prøvde regjeringa seg på lignende innstramming, men ga etter for enorme demonstrasjoner. 

22. oktober fastslo grunnlovsdomstolen at det nå er forbudt med abort som følge av skader på fosteret. Dette har vært årsaken til 98% alle aborter i landet, så at de innskrenker loven på dette punktet vil i praksis si et totalforbud. At de benytter sjansen nå midt under pandemien gjør at det blir vanskeligere for folk å motsette seg. Pandemien gjør også situasjonen verre for kvinnene som trenger å få utført abort. Både fordi de ikke lenger kan reise fritt, og fordi angrepiller som mange har importert fra utlandet, nå er vanskeligere å få tak i da posten går veldig langsomt nå.

Det har vært store demonstrasjoner heilt sia lovendringa blei lagt fram. Flere hundre tusen har trossa koronarestriksjonene og forsamlingsforbudet og tatt til gatene for å protestere. De har stoppa trafikken i over femti byer. De har avbrutt gudstjenester og spraya graffiti på kirker. De har ropt slagord og hatt plakater med budskap som “Jeg er ei kvinne, ikke en inkubator”, “Patriarken kan dra til helvete, jeg bestemmer over min egen kropp”, “Jeg skulle ønske jeg kunne abortere landet mitt” og “Jeg pleide å drømme om å få barn, nå er det et mareritt”.

Det har også vært flere harde konfrontasjoner med politiet. Demonstrantene har blitt spraya med tåregass og pepperspray og flere er arrestert. Likevel har ikke myndighetene kunnet stoppe protestene, tross brudd på “koronarestriksjonene”.

Jaroslaw Kaczynski, lederen av det konservative og ultrakatolske regjeringspartiet Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), har uttalt at partiet vil jobbe for at «selv svært vanskelige graviditeter, der barnet er dødsdømt og alvorlig deformert, vil ende i en fødsel. Slik kan barnet bli døpt, begravet og gitt et navn». Partiet er nært knytta til den katolske kirka, i en gjensidig maktallianse, noe som gjør abortsaken ekstra viktig for dem. President Andrzej Duda prøver seg nå på et ikke veldig overbevisende forsøk på å imøtekomme demonstrantene. Har sier han vil fremme et forslag som åpner for abort hvis fosteret ikke er levedyktig. Samtidig skriver han på nettsida si at retten til liv er absolutt, så det er ingen grunn til å tro at dette forslaget er alvorlig ment. Uansett ønsker ingen andre i regjeringa ei endring, så dette forslaget har ingen tyngde. 

I tillegg til regjeringa, kirka og politiet, blir også demonstrantene angrepet av en fjerde forsvarer av den undertrykkende staten: nazistiske grupper som hevder å skulle forsvare kristne verdier. På demonstrasjonen i Warszawa på fredag møtte flere tusen nazister opp. De stilte opp rundt kirker og katedraler for å beskytte dem, og etterhvert begynte de å angripe demonstrantene.

På tross av mye motstand fortsetter protestene, og de har spredd seg til flere land. I Norge har det vært demonstrasjoner ved den polske ambassaden i Oslo, det har vært demonstrasjoner i Stavanger og Trondheim, og det planlegges også demonstrasjoner i flere byer. 

Referanser

Agata til NRK: – Utviklinga i Polen er skremmande (NRK)

Nye demonstrasjoner mot abortlov i Polen (VG)

Abort kan bli nesten umulig i Polen. Opposisjonen frykter at regjeringen vil utnytte koronakrisen (Aftenposten)