1

Kuppforsøket i USA – et fascistisk uttrykk?

Sendt inn til TFM som leserinnlegg.

Verden måpte kvelden 6. januar da Trumps stormtropper tvang seg inn i kongressbygningen i Washington DC på direktesendt TV.

Her i Norge har nå selv de mest svorne Trump-tilhengere som Carl I. Hagen, Christian Tybring-Gjedde og Jon Helgheim tatt avstand fra dette. Men selvkritikken deres er hul, og alle tre glemmer at mange har advart dem i fire år nå. Tybring-Gjedde, som for under et år siden nominerte Trump til Nobels fredspris, forklarer det hele med at presidenten er blitt akutt syk.

Men fascisme, rasisme og nazisme kan ikke forklares med sykdom. Det er et farlig tankegods som opp gjennom historien har tatt livet av millioner av mennesker. Helt siden Trump ble valgt i 2016, har svært mange advart mot de fascistiske trekkene ved hans utøvelse av presidentmakten. Åpne fascister og nazister både i USA og Europa har hyllet valget av Trump, og hendelsene i USA-hovedstaden 6. januar var bare klimakset på dette.

Det er godt belagt fra tidligere at Trumps sosiale grunnlag er den rike i hovedsak hvite middel- og overklassen. Historien gjentar seg: Når den politiske situasjonen er usikker, økonomien er ustabil og stadig flere tvinges ut i arbeidsløshet og fattigdom, så vender borgerskapet seg mot fascisme og rasisme. Det samme skjedde i Tyskland på 30-tallet og det samme har skjedd i USA de siste årene.

Samtidig viser Trumps fire år som president og den konflikten som har blitt utspilt for åpen scene angående valgresultatet, ikke bare at skremmende mange støtter Trump og er villig til å ty til alle metoder for å oppnå sine politiske mål. Det viser også at de «vanlige» politikerne har sviktet i å skape et reelt politisk alternativ som effektivt kan nedkjempe Trump og fascismen og være et troverdig alternativ for amerikanere flest .

Hendelsene i Washington DC kan ikke avfeies som en lattervekkende teaterfarse. Svært mange amerikanere har null tillit til hverken staten eller det politiske systemet. Selv om de ikke har klart å dokumentere det, har de ikke tiltro til at presidentvalget har gått for seg på riktig vis, og ingenting kan overbevise dem heller. Det var fotfolkene som stormet kongressbygget, men i ryggen har de mektige krefter, både økonomisk og på andre måter.

Problemene i USA (og store deler av verden) lar seg ikke løse ved at Joe Biden høyst sannsynlig overtar som president om et par ukers tid. USA vil fortsatt være en stat som er den ledende imperialisten i verden, og Biden vil heller ikke gjøre noe som helst for å løse de sosiale problemene USA sliter med. Biden vil ikke løse den økonomiske krisa, han vil ikke gjøre noe med rasismen og han vil ikke gjøre noe med de enorme økonomiske ulikhetene. Biden er – i likhet med Trump – overklassen og borgerskapets representant ved roret.

Kun en revolusjon og sosialisme kan løse dette.