1

Brasil: Demonstrasjoner etter brutalt drap på en svart mann

Skrevet av Giovanna Schaidhauer. Publisert på A Nova Democracia 21.11.2020.


Massene oppildnes og ødelegger Carrefour-butikker i respons på ussel henrettelse

Den 20. november (svart bevisthetsdag) tok tusenvis av mennesker i forskjellige byer i Brasil til gatene i opprør mot det brutale drapet på en svart mann. Drapet ble utført av to sikkerhetsvakter, en av dem en midlertidig militærpoliti, og skjedde inne i lokalene til det franske supermarkedet Carrefour, i Porto Alegre, Rio Grande do Sul (den sørligste delstaten i Brasil). Offeret var João Alberto Silveira Freitas, 40, pensjonert på grunn av funksjonshemming. Han ble slått ihjel natt til 19. november fordi han angivelig fornærmet en butikkansatt.

I Porto Alegre, samme dag og i supermarkedet der drapet på João skjedde, marsjerte hundrevis av demonstranter til åstedet. Klokka 19, klarte demonstrantene å åpne inngangsporten som var låst med kjeder og hengelåser, og gikk inn på parkeringsplassen og ødela sperringsanleggene, og skjøt fyrverkeri mot politiet som var tilstede. Politienheter på supermarkedene Asun og Zaffari, som ligger i samme allé, ble også angrepet.

Militærbrigaden (BM) prøvde å stanse opprøret med tåregass og gummikuler, men klarte ikke å skremme de rasende massene. Flere demonstranter ble skadet. Som svar kastet massene steiner mot militærpolitiet som prøvde å forsvare selskapet som var ansvarlig for arbeiderens død. Flere brannutbrudd ble startet og et BM-kjøretøy ble ødelagt.

Den opprørske massen ropte slagord, som for eksempel: «Kjærligheten er over, dette vil endre Palmares! Og rasister, fascister, vil ikke unnslippe!».

Tusen kilometer unna, i byen São Paulo, demonstrerte rundt 600 mennesker i protest foran en Carrefour-butikk, opprørt over den grusomme situasjonen.

Folket uttrykte sitt hat mot henrettelsen av João og kastet gjenstander mot fasaden til butikken på Pamplona Street, et av de rikeste områdene i byen. Så overtok folket stedet, konfiskerte varer og satte fyr på det indre av supermarkedet.

I Rio de Janeiro, Brasília og Belo Horizonte var det også demonstrasjoner mot det feige mordet på João Alberto, som brakte sammen hundrevis av mennesker i hver av byene, raskt mobilisert av hendelsen. Fortaleza ble demonstrasjonen spredt av politiet med gummikuler og pepperspray.

I følge kona, eldrepleieren Milena Borges Alves (43), hadde João Alberto «en lidenskap for fotball, var jovial og familiekjær». Han ble pensjonert for funksjonshemming etter brudd i lårbenet og to fingre på jobben i Salgado Filho lufthavn for ti år siden. Han hadde ingen barn, men han behandlet stedatteren som om hun var hans egen, forteller Milena.

Partneren hennes forteller at Milena prøvde å hjelpe mannen sin under overgrepet, men sikkerhetsvakten dyttet henne vekk. «Det siste han sa til ,meg var:» ‘Milena, hjelp meg!’ «sier partneren.

Se bilder av protestene i Porto Alegre og São Paulo her:

Demonstranter satte fyr på en bil i Porto Alegre. Foto: Diego Varas / Reuters.
Demonstranter satte fyr på Carrefours anlegg i Porto Alegre. Foto: Mauro Schaefer.
Folkemengder protesterte på stedet der João Alberto ble myrdet i Porto Alegre. Foto: Gabriel Guedes.
Varehyller ble slått ned i São Paulo. Foto: Edilson Dantas / Agência O Globo.
Demonstranter satte fyr i butikken i Jardins, et velstående nabolag i São Paulo Foto: Edilson Dantas / Agência O Globo.
En demonstrant sparker inn døra der det står «velkommen» i São Paulo. Foto: Edilson Dantas / Agência O Globo.