1

Chile: Brutal undertrykking av mapuchesamfunnet

I 2018 blei Camilo Catrillanca drept av politiet, og mens rettssaken mot drapsmennene pågikk torsdag 7. januar i år, blei det satt inn en ny offensiv mot mapuchefolket. Over 700 politi storma Catrillancas lokalsamfunn i Wallmapu. Politiet kom med pansrede kjøretøy, skøyt fra helikoptre, var bevæpna med rifler og hadde tildekka ansikter. På vei til denne rettssaken blei Catrillancas familie, inkludert hans 7-årige datter brutalt arrestert av militærpolitiet.

Catrillanca var 24 år da politiet drepte ham. Sammen med en 15 år gammel gutt kjørte han traktor på vei hjem fra arbeidet på jordene, da de blei angrepet av ei elitegruppe av chilensk politi, trent opp av den colombianske antigeriljaskolen. Under angrepet, som involverte nesten 400 politimenn og to helikoptre som sirkla over dem, skøyt politibetjent Carlos Alarcon flere skudd mot Catrillanca. 15-åringen, som var eneste vitne i saken, blei arrestert og torturert. 

Catrillanca var en bonde, en aktivist som kjempa for mapuchenes rett til jorda, og en leder i studentbevegelsen. Da han blei drept var dattera hans seks år og kona var gravid. Drapet vakte store demonstrasjoner i hele Chile, mot politivold og diskriminering av mapuchefolket. 

Carlos Alarcón blei dømt for drap, mens de andre tiltalte blei funnet skyldig i ulovlig tvang av mindreårige, uberettiga skyting og hindring av rettsutøvelse. Resten av politiet og innenriksdepartementet blei ikke stilt til ansvar for politioperasjonen som var skyld i at han blei drept, eller for å ha skjult bevis i saken. Faren til Catrillanca har avvist dommen og kalt den et «hån mot rettferdighet, familien og sønnen.» Han fordømte det faktum at bare tjenestemennene som begikk forbrytelsen blei dømt og ikke de politiske og intellektuelle som sto bak og fikk tjenestemennene til å gjøre det. 

Aksjonen på torsdag ramma til sammen seks mapuchesamfunn. Den skal angivelig ha vært retta mot narkotikavirksomhet, og den gamle statens monopolmedier hadde overskrifter om at det var beslaglagt «tusen marihuanaplanter”. De forsøker å skape forvirring og knytte mapuchesamfunn til narkotikahandel, men det fremstår tydelig at angrepet var politisk motivert, for å slå ned samfunnet og mapuchefolkets kamp. Politiet omringa stedet med rundt 60 pansrede kjøretøyer, rundt 700 politimenn og 4 helikoptre, og blei møtt av kvinner og menn som sto opp mot de bevæpna troppene. Politiet brukte tåregass, avfyrte skudd og arresterte flere, inkludert barn. En politibetjent skal ha blitt drept og fire skadd i massenes sjølforsvar for å beskytte lokalsamfunnet og familiene mot det voldelige angrepet og få dem bort fra territoriet sitt. Og på vei til rettssaken blei flere av Catrillancas familiemedlemmer arrestert for forstyrrelser, deriblant hans mor, kone og 7-årige datter. Faren hans blei også trakassert og forhindra i å møte opp i retten. 

Protest i Santiago dagen etter disse nye overgrepene på mapuchesammfunnet:

Kilder

El Pueblo: Brutal ofensiva estatal en Temucuicui en medio del juicio a policías asesinos de Catrillanca

Peoples Dispatch: Chile intensifies its war against the Mapuche people

The Guardian: Chile: four police officers arrested over fatal shooting of indigenous man