1

Oversikt over kampene i Latin-Amerika XII

Publisert på Dem Volke dienen 7.1.2021. Flere oversikter kan leses på engelsk her: Overview over the struggles in Latin America.


Oversikt over kampene i Latin-Amerika XII

I Brasil har brutt ut protester og aksjoner mot politiet i år, etter en far til to blei skutt og drept av militærpolitiet i distriktet Guds by (Cidade de Deus – CDD) i Rio de Janeiro 4. januar. Den 38 år gamle arbeideren Marcelo Guimarães døde rundt klokka 8.30 på vei hjem fordi han hadde glemte mobiltelefonen etter å ha levert sønnen i barnehagen før jobb.

Vitner rapporterer at det dødelige skuddet blei avfyrt fra et kjøretøy fra 18. bataljon av militærpolitiet (MP), som sto langs gata der Marcelo kjørte med scooteren. Videoopptak rett etter skuddet viser at et pansret kjøretøy flykter fra åstedet. De neste politibetjentene kom ikke før 40 minutter seinere.

marcelo 2

Militærpolitiet har nå bekrefta at skuddet blei avfyrt av et av deres betjenter – visstnok for å «gi dekningsild» for en kollega. Dette drapet er en del av den reaksjonære terroren utført av den brasilianske regjeringa mot sitt eget folk og der slike drap gjentatte ganger blir unnskyldt som «vådeskudd», mennesker som » fanges i kryssilden» og andre «tilfeldige dødsfall». I dette tilfellet tok politiet til og med og vitset og moret seg ved sida av liket hans, ifølge Marcelos mor.

Som svar på drapet reiste innbyggerne i CDD barrikader 4. januar på den gule linja, en viktig motorvei i Rio, under broa der Marcelo blei skutt. Dette gjorde at veitrafikken stoppa helt opp, sjøl om militærpolitiet i et tilfelle prøvde å bryte gjennom barrikadene med et av de pansrede kjøretøyene sine. Men de blei pressa tilbake av demonstrantene. Ytterligere handlinger ventes.

cdd 1

I byen Bauro, i delstaten São Paulo, angreip militærpolitiet bursdagsfesten til en 16-år gammel jente. 2. januar. Etter en krangel med en nabo, som er med i militærpolitiet men ikke var på vakt. Fordi to personer røykte marihuana foran huset ringte han vennene sine fra MP, som kom med styrker og omringa stedet. En video viser forskjellige MP-er som kommer til festen og går inn i lokalene uten noen form for ransakingsordre, at de slår de sjokkerte gjestene med batonger og viser blodsprut på veggene. Og i første og fremst – betjenten som ikke er på vakt, hvordan han slår folk, noe som tydelig illustrerer karakteren til denne politioperasjonen, som ikke handler om annet enn en ydmykende hevn for såra følelser.

I forrige uke publiserte kameratene fra El Comunero en artikkel om markeringa for å feire 200-årsjubileet for Friedrich Engels fødsel i Colombias nest største by, Medellin. Feiringa, der ulike deltakere fra forskjellige revolusjonære organisasjoner i byen deltok, besto av to deler: Først en presentasjon av Engels livsverk og hans bidrag til marxismen, etterfulgt av en felles diskusjon om hans meritter. Og så, en dag der propaganda om anledninga blei delt. Det blei hengt opp et banner fra ei gangbro og brosjyrer blei distribuert til forbipasserende.

Nylig døde kamerat Joel Gutiérrez López, leder for komissariatet for felles eiendeler i Santa Cruz Tagolaba (Tehuantepec) i Mexico. Kameraten var en del av det historiske Sol Rojo-kontingenten, samt en framtredende militant og forsvarer av folkets rettigheter. Kameraten var i fronten av organisasjonsprosessen og i kampen mot Interoceanic Corridor, et stort imperialistisk prosjekt for å knytte sammen Mexicogulfen og Stillehavskysten.

esquela Inge

De mexicanske kameratene uttrykte videre, i anledning 27-årsjubileet for Zapatista-opprøret, sin solidaritet med Zapatisthæren for nasjonal frigjøring (Ejército Zapatista de Liberación Nacional – EZLN). Ved nyttår 1994, tidlig den 1. januar, starta EZLN en større militæroffensiv som satte spørsmålet om væpna kamp på dagsordenen. Uttalelsen sier: “Til tross for den påfølgende utviklinga av Zapatist-prosessen og de betydelige ideologiske forskjellene, heier vi på EZLN for å være en bastion av folkets kamp mot den gamle staten […]. Heder og ære til Zapatist-kameratene som falt i kamp! Lenge leve EZLN! «