1

Nederland: Kamp mot unntakstilstand

Publisert av Dem Volke dienen 27.01.2021


Pågående kamp mot unntakstilstanden i Nederland

Landsdekkende massekamper har pågått i Nederland i flere dager nå. De er svaret på den reaksjonære statens tilstramming av unntakstilstanden, som blei konkretisert gjennom et nattlig portforbud mellom kl. 21.00 og 04.30.

De første kampene brøyt ut da portforbudet trådte i kraft lørdag 23. januar, eller natt til søndag 24. januar. Søndag ettermiddag brøyt raseriet ut i demonstrasjoner i forskjellige byer. I Amsterdam eskalerte en demonstrasjon organisert av restaurantarbeidere, drevet lenger og lenger inn i konkurs av unntakstilstanden og håndteringa av pandemien. Politiet brukte hunder, hester og vannkanoner mot demonstrasjonen. Samtidig kjempa unge mennesker i Eindhoven hardt mot politiet. Politibiler blei satt i brann, gatebarrikader blei reist, og supermarkeder og andre butikker blei plyndra.

Etter disse første protestene har det natt etter natt i flere byer (Rotterdam, Harlem, Amsterdam, Utrecht, Almelo, Veendaal, Haag, Helmond, Geleen, Den Bosch, Eindhoven, Arnhem, Enschede, Breda, Apeldoorn, Tilburg, Venlo og Roermond) vært kamper igjen og igjen, som hovedsakelig blei utkjempet av unge folk. Hundrevis er arrestert siden lørdag kveld. Høytstående myndighetspersoner fordømte protestene og avviste de som ulovlige og som kriminell vold. Justisministeren trua med hard behandling fra politiet og streng straff for gjerningsmennene. Borgermesteren i Rotterdam lagde en video om kampene der han stilte kyniske spørsmål til dem. For eksempel spurte han: “Føles det bra å ha ødelagt byen? Føles det bra å våkne opp til en pose full av stjålne gjenstander?»

Vi ønsker å rette motsvar mot dette: Er det ikke berettiga at massene, som bærer de reaksjonære statenes unntakstilstand og krise på sin rygg, forsvarer seg mot undertrykkelse? Er det ikke berettiga for dem som blir pressa stadig lenger inn i konkurs og fattigdom å få det de trenger for å leve, og som bare ei glassrute skiller dem fra? Disse tingene er berettiga! Krisa fortsetter å anspore masseopprør. De reaksjonære statene så vel som den nederlandske staten sådde frøene til opprør. Overalt spirer dette frøet nå kraftig fra bakken. Undertrykkelse har alltid generert motstand – og det er akkurat det som blir bekrefta også i Nederland. Og å se at massene over hele verden reiser seg mer og mer mot sin undertrykkelse, det er en fantastisk følelse.

Nederland iots2021 3