1

Spania: Rapper dømt for å kritisere staten

Den katalanske rapperen og aktivisten Pablo Hasél er dømt for sanger og uttalelser om den spanske kongefamilien og staten. 28. januar fikk han ti dager på å melde seg til soning.

Hasél, som fra før er dømt for oppfordring til terror, risikerer nå fem års fengsel. Han er denne ganga tiltalt for ærekrenkelser mot det spanske kongehuset og den spanske staten og oppfordring til hatkriminalitet og terrorisme. Påtalemyndighetene har bedt om to års fengsel og 40.500 euro i bot, eller tre års fengsel uten bot. Til dette vil den tidligere dommen på to år bli lagt til.

Hasél sier dommen er politisk og at han ikke angrer på verken tekstene eller meldingene. Da han mottok dommen uttalte han at han ville gjort det samme om igjen og samme kveld la han også på nytt ut flere av meldingene han var blitt dømt for.

I låta Juan Carlos el Bobón (idioten Juan Carlos) blir Spanias tidligere konge kalt en fyllik og svindler, og om den bedrageridømte prinsesse Cristina sier teksten at halve landet ønsker henne i giljotinen og at kongefamiliens dager er talte. Det er med grunnlag i denne teksten og mer enn seksti Twitter-meldinger at Hasél er sikta. I en av meldingene skriver han at «demonstrasjoner er nødvendige, men ikke nok, vi støtter de som har gått lenger». Sammen med referanser til militante grupper tolker retten dette som oppfordring til vold og terrorhandlinger.

Klippet i starten av musikkvideoen er fra da Juan Carlos i 1969 blei spurt om hva Franco representerte for han personlig, og han svarte at han var et levende eksempel hver dag for sin patriotiske opptreden i Spanias tjeneste, og at han derfor hadde stor hengivenhet og beundring for ham.

Pablo Hasél har siden 2011 blitt trakassert av den spanske staten. Det blei reagert på innholdet i flere av YouTube-videoene hans, som at noen burde sette ei isøks i hodet på PSOE-politikeren José Bono og at Patxi López (også PSOE) fortjente å få bilen sprengt i lufta. PSOE er det sosialdemokratiske partiet i Spania, og har siden Franco-tiden vært et av de to fremste makt-partiene sammen med konservative PP. 

Hasél blei i tillegg dømt for å hylle tidligere attentater, utført fra 1970-tallet og utover, av organisasjoner som baskiske ETA, den spanske antifascistiske gruppa GRAPO under ledelse av det spanske marxist-leninistiske partiet, tyske Rote Armee Fraktion (RAF) og den katalanske separatistgruppa Terra Lliure. Hasél blei arrestert for dette i 2011 og satt i varetekt i en måned. Politiet hadde razzia hjemme hos han og konfiskerte bøker og harddisker, og det endte med at han i 2014 blei dømt for “oppfordring til terror”.

Pablo Hasél står ikke alene! 

Den gangen blei det mye blest om saken og den urimelige behandlinga vakte sterke reaksjoner. Hasél fikk stor støtte på sosiale medier, og flere spanske artister engasjerte seg for å få han frikjent. Også nå har Hasél stor støtte. Blant annet av Llibertat Pablo Hasel som i flere plattformer deler info om saken og oppfordrer folk til protester og solidaritetsaksjoner. De legger ut slagord for bannere og grafitti, og plakater og flygeblader som de ber folk laste ned og henge opp i nabolaga, studie- og arbeidsstedene sine. 

Hasél har fått støtte av ei rekke artister. Grup Yorums solidaritetskomité lagt ut en video og ei støttemelding på Facebook-sida Free Grup Yorum:“Pablo Hasan er ikke alene! Våre revolusjonære sanger kan ikke forbys!
Vår venn og revolusjonær musiker Pablo Hasél blei torsdag 28. beordra av den spanske staten til å gå i fengsel om ti dager for en dom på over 2 år. Siden 2011, da han først ble arrestert, har staten vært ute etter Pablo på grunn av sine revolusjonære sanger. Det er heller ikke det første angrepet på artister i Spania i nyere tid, musiker Valtonyc måtte forlate landet og gå i eksil av lignende grunner. Pablo har lagd sanger om Grup Yorum, om den revolusjonære kampen i Tyrkia, og har stått ved siden av Yorum på scenen i konserter der tusenvis deltok. Han avslørte urettferdighetene i landet sitt, imperialismen og fascismens undertrykking med sine revolusjonære sanger. Å være en artist er ikke bare å synge, men å gjennom sangene sine fortelle folket om urettferdigheten i verden og kalle folket til kamp. Å være en artist for folket er å lede denne kampen, og Pablo er en del av denne kampen for en bedre verden. Vi vet at Pablo ikke vil bøye seg og vil fortsette denne kampen. Vi oppfordrer alle sosialistiske, progressive, demokratiske, revolusjonære artister til å vise solidaritet med Pablo Hasél. De som lager en nasjons sanger er sterkere enn de som lager dens lover! Frihet for Pablo Hasél! #LibertadPabloHasel #FreePabloHasel”

Den kurdisk-tyrkiske folkemusikkgruppa Grup Yorum har sjøl erfart ekstrem politisk forfølgelse fra staten pga musikken sin, og har gjort store offer for retten til å spille musikk for folket. De har trossa konsertforbud, fengsling og tortur og to av gruppas medlemmer, Helin Bölek og İbrahim Gökcek er døde etter en sultestreik i 2020. Politiet trakasserer til og med begravelsesfølgene deres. Det er tydelig at statene ser at revolusjonær musikk har stor påvirkning på folk, og går langt for å hindre det. 

Freemuse, en organisasjon for frihet til kunstnerisk uttrykk og kulturelt mangfold, slår i sine årlige rapporter fast at et stadig økende antall kunstnere blir forfulgt, trua, sensurert, trakassert, fengsla og drept pga kunsten sin, og at trenden også sprer seg nærmere oss. I Norge blei til og med allsang av “fuck politi” leda av rapperen Kamelen, for mye. Han blei arrestert og i 2020 blei han dømt for forulemping av offentlig tjenestemann. Denne overreaksjonen skyldes nok flere ting, men det er klart at politiet ikke er tjent med at misnøyen mot dem får blomstre fritt, og at de ser det som en ekstra trussel når publikum blir påvirka. 

Dommen har også ført til at det er organisert store protester og konserter på gatene i ei rekke byer.

Mataró

Bilbao 

Xixón

Madrid

Radicales antifascistas agreden al equipo de Telemadrid en la protesta en apoyo a Pablo Hasel
en
Videos

Spill Pablo Hasél:

Indomable

Comunista

Desesperacón

Muerte a los Borbones

Ved publiseringa av den helt nye låta Nuestras Libertades 7.2. sier han at han vil bruke det siste frie dagene på å lage sanger og skrive tweeter som fordømmer urettferdigheter og de skyldige.