1

Polen: Abortkampen fortsetter

I januar trådte endringene i den polske abortloven i kraft og det har vært nye store protester mot loven som fra før av var en av Europas strengeste. 

Med den nye loven blir polske kvinner tvunget til å bære fram fostre som ikke er levedyktige eller med alvorlige misdannelser som vil gi et liv i konstant smerte. Nå er det bare voldtekt og fare for kvinnas liv som er lovlige grunner for å få ta abort. Dette har vært årsaken for svært få av abortene, og innstramminga er derfor i praksis nærmest et totalforbud. 

Loven blei først forsøkt innført i 2016, men store protester fikk hindra det da. Det har også vært store protester mot dette i høst da loven blei kunngjort. Men nå brukes unntakstilstand og smittefare som alibi for å slå ned på demonstrasjonene. Det at det har gått flere måneder mellom kunngjøringa og innføringa av loven gjør det også lettere for staten å innføre den nå.

Men folk protesterer fortsatt og demonstrasjonene har tatt seg opp nå. Det har vært store demonstrasjoner i Warszawa, Gdansk og flere andre byer. Politiet har møtt demonstrasjonene med tåregass, og har arrestert ei rekke demonstranter. Marta Lempart, en av lederne for kvinnestreiken i Polen er sikta for å ha fornærma politiet, trua kirka og arrangert folkemøter i strid med koronarestriksjonene. For dette kan hun få opptil åtte år i fengsel. 

Kilder: 

Dem Volke dienen: Proteste in Polen gegen Abtreibungsgesetz

Daily Mail: Women’s rights protesters clash with police in Warsaw in third night of protests over near-total ban on abortions with rape, incest or saving the mother’s life the only exemptions

NRK: Kvinneaktivist tiltalt i Polen