1

Brasil: Lyset i enden av tunellen

Våre kamerater i Brasil, i den nydemokratiske avisen A Nova democracia (AND), skriver i en av sine ukentlige lederartikler at lyset i enden av tunnelen, i en tid som formørkes av økonomisk krise og helsekollaps med hundretusenvis av døde, er den revolusjonære bevegelsen.

Editorial Semanal – A luz no tunel (8. januar)

De skriver i denne årets første lederartikkel at Brasil gikk inn i det nye året midt i den andre bølgen av Covid-19-pandemi, under en folkemordersk regjering ledet av Jair Bolsonaro hvor massene tynges av langvarig isolasjon, økt fattigdom, manglende beskyttelse mot smitte og rekordhøy arbeidsløshet. Kameratene skriver at å kalle situasjonen en krise er å underdrive.

Samtidig som vaksinasjonsprosessen er i full sving i de imperialistiske landa, er dette langt fra tilfellet i Brasil og andre land i den tredje verden. EU-landene, Japan og USA har blokkert et forslag fra WTO om å oppheve patenter på Covid-19-vaksinene, og prisene holdes dermed høye – til fordel for de store farmasøytiske monopolselskapene i nettopp slike land. Nok en forbrytelse mot menneskeheten, hovedsakelig verdens fattige folkemasser i den tredje verden.

I samme stund ser man en økning i politiets vold mot massene, hvor man i deler av landet har skutt flere folk enn på 20 år, og hvor politiet i Rio de Janeiro har skutt 22 barn, hvorav 8 døde, i løpet av 2020. AND-redaksjonen skriver at Brasil lider under alvorlig blodforgiftning i hele det politiske systemet, fra topp til bunn, på grunnlag av den største kollapsen i landets økonomi og helsevesen noensinne. 

De konkluderer med at situasjonen også inneholder muligheten for å endelig oppnå den store og banebrytende forvandlingen av hele den gamle overbygningen i samfunnet. De spør: Er Brasil i det tredje tiåret av det 21. århundre endelig kommet til et historisk veikryss? Bare tiden vil vise, men det er alle demokrater og revolusjonære sin plikt å tro og handle som om det nettopp er slik. De ytre forholda for revolusjonen varierer, men behovet for revolusjonen er alltid der. Behovet varierer ikke, bare mulighetene for at den vil seire. 

Behovet for en mektig revolusjonære bevegelse, ledet av proletariatet med en klar og uovervinnelig strategi, organisert og rotfesta blant de dypeste sjikt av bønder og byenes fattigfolk, er et konstant behov. Denne bevegelsen er lyset i enden av tunellen. 

Bilde: Markering med flaggene til Fattigbøndenes forbund (LCP).