1

England: Politi drepte Sarah Everard

Det har vært store protester etter Sarah Everard blei kidnappa og drept av en politimann 3. mars. Over heile England har flere tusen kvinner har tatt til gatene, til tross for forbud mot å demonstrere. 

Sarah Everard (33) forsvant på vei hjem gjennom parkområdet Clapham 3. mars. Ei uke seinere blei hun funnet død i et skogsområdet i Ashford i Kent. En politimann er sikta for kidnapping og drap.

Politiet sier de tar sterk avstand fra drapet og at de er sjokkerte og sinte over at denne handlinga blei utført av en av deres egne. Likevel har de gjort alt det kan for å ikke la kvinnenes raseri mot politiet og staten synes på gata. Politiet har brukt koronarestriksjoner som påskudd for å nekte demonstrasjoner, og politikerne har oppfordra til å heller vise sorgen med å tenne lys i vinduene og ha digitale markeringer.

Demonstrantene har ikke latt seg kneble av dette og det er arrangert protester og minnemarkeringer over heile landet. I Evrensel i Clapham, der Everard blei kidnappa, trossa 5.000 mennesker forbudet. Det blei holdt ett minutts stillhet, etterfulgt av flere taler som fordømte politiet. Politiet forsøkte å løse opp demonstrasjonen, og da folk blei værende, angreip politiet forsamlinga. Mange kvinner blei slått og lagt i bakken av mannlige politibetjenter, og fire kvinner blei arrestert. 

Jamei Klingler, en av initiativtakerne bak kampanjen “Reclaim These Street” uttalte: «Vi fant ikke forbudet mot markeringa riktig. Vi søkte politiet om og om igjen, og vi skulle ha ei stille markering og holde fysisk avstand. Likevel blei minnemarkering først forbudt, og deretter blei politiet sluppet løs mot de tusenvis av menneskene som samla seg. Dette gjorde alle rasende, spesielt kvinnene, som fordømmer denne massakren.”

Kampanjegruppa sier 118 kvinner har blitt drept det siste året, og at det blir stadig farligere å være kvinne, og at de vil fortsette gateprotestene med krav om bedre sikkerhet og strengere straffer. 

Bare i London blei det markert minst 25 forskjellige steder. Og det blei organisert protester i en rekke nabolag og byer ellers i landet, under slagordene slagordene «Vi vil ta tilbake gatene våre», «Vi vil ha sikkerhet i gatene», «Oppdra mennene dine», «Er ikke 118 myrda kvinner i året nok?», «Fuck politiet», “Slutt i jobben din” og “Arrester deg sjøl”.