1

Tyrkia: Kvinne sikta for drap etter sjølforsvar

Publisert av Dem Volke dienen 17.03.2021


Tyrkia: Tiltalt for sjølforsvar

Ei kvinne i Antalya forsvarte seg mot en voldelig ektemann, som hadde vært voldelig i lang tid. Etter ei grusom natt med trusler, juling og voldtekt, slo han henne i hodet med ei rifle. Deretter trua han med å drepe henne og deres to barn, og gikk. Da han kom tilbake, klarte hun å få kontroll over rifla mens hun lå på bakken i håndjern, og skøyt han. Hun blei i første omgang tvunget til å gifte seg med han, fordi han voldtok henne mens hun fortsatt gikk på videregående og hun måtte gi opp ambisjonene sine om å bli mattelærer.

Da hun ringte politiet blei hun arrestert, og nå er hun sikta for drap og står overfor en rettssak som kan ende med livstidsdom. Reaksjonens begrunnelse fra er at hun burde ha kontakta politiet før eller løst den såkalte familievolden på en anna måte. Men når politiet er kjent for å ikke gjøre noe for å hjelpe kvinner, og skyver kvinner tilbake til sine voldelige menn, og når menn regelmessig blir frikjent i retten for vold og drap i hjemmet, bør det ikke komme som en overraskelse at kvinner må gjøre det som trengs for å redde seg sjøl og barna sine.

Ifølge innenriksministeren blei 266 kvinner drept av ektemennene sine i Tyrkia fjor, men dette er basert på mangelfulle rapporter, og det faktiske tallet er mye høyere. I 2009 blei tallet på drepte kvinner rapportert å være 953. Det var det siste året før den offisielle statistikken over hvor mange kvinner som blir myrda blei stoppa av Erdogans regjering.

Bare ei uke etter den internasjonale kvinnedagen viser denne saken, sammen med de daglige drapene på kvinner i Tyrkia, hvor sjøltilfreds den gamle tyrkiske staten er i disse forbrytelsene.