1

Mange korrupte politikere i Norge

To korrupsjonssaker som involverer politikere og byråkrater har fått oppmerksomhet i media de siste ukene. Dette er bare toppen av isfjellet. Korrupsjonen infiserer det politiske Norge, og særlig gjennom vennetjenester, innkjøpsordninger og byggesaker.

Stortingspolitikeren Hege Haukeland Liadal fra Arbeiderpartiet er, i følge meldinger 26. mars, tiltalt for grovt bedrageri overfor Stortinget. Samlet gjelder tiltalebeslutningen et beløp på noe over 115.000 kroner. Det er statsadvokaten som har tatt ut tiltale, og påstanden er at Liadal med viten og vilje har sendt inn 61 feilaktige reiseregninger. 

Dette er langt fra den første saken av en slik type. De siste årene har det vært flere saker med stortingsrepresentanter som har misbrukt de svært gunstige ordningene de selv har gitt seg, til å spe på den allerede svært høye lønna. Dette er bare en av to større korrupsjonssaker fra de siste ukene.

I Vestfold og Telemark er arkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen i Tjøme kommune dømt for grov korrupsjon. De to hadde mye kontakt både på jobb og i fritiden. NRK skriver at på jobb behandlet Svendsen søknader fra arkitekt Breili. På fritiden tegnet Breili hus for Svendsen uten at dette ble betalt for. Straffen ble 8 måneders fengsel.

Flere andre byråkrater har vært involvert, og tidligere byggesaksleder i kommunen har fått en bot. Konteksten er at i dette området, hvor mange har feriehus og hytter, er strender og stier stadig blitt mer privatisert. Rike hytteeiere har beviselig fått fordeler ved at kommunen har behandlet byggesøknadene deres feil.

Byggesaker og omregulering er tydeligvis en lukrativ bransje for politikere. De bestemmer hvem som skal få bygge hvor, og det er en kjent sak at i mange land leder dette til korrupsjon. Slik er det tydeligvis også i Norge.

For noen år tilbake var det en stor korrupsjonsskandale i Trondheim. Rune Olsø, som ledet Arbeiderpartiet i Trondheim gjennom flere år, gikk over til privat sektor og tjente gode penger på utbygging som ble godkjent av hans partifeller. Olsø er også en mangeårig alliert av Trond Giske. I den såkalte Kystadsaken gikk Olsøs selskap inn en millionavtale med en utbygger for å “tilrettelegge” for en stor boligutbygging på Kystad vest i Trondheim.

Før dette hadde Olsø sittet 22 år i bystyret, og vært kommunalråd og leder for Trondheim Ap og Sør-Trøndelag Ap. Saken ble henlagt av statsadvokaten på grunn av “bevisets stilling”, men det er ropt høyt om saken fra flere hold, og det er skrevet en bok om den råtne korrupsjonen i Trondheim.

Ekstra iøynefallende blir korrupsjonen i Trondheim Arbeiderparti når man legger dette sammen med Giske-sakene, hvor unge jenter i AUF har varslet om seksuell trakassering fra stortingsrepresentant Trond Giske. Han har i flere tiår vært en av de fremste maktpersonene i Ap i byen, og klikken rundt han holder hånda beskyttende over ham den dag i dag.

Kapitalismen har alltid vært befengt av svindel og bedrag. Og dens byråkrati og politikk blir alltid en lukrativ arena for lyssky avtaler. Svarte penger og “vennetjenester” er uunnværlig olje i maskineriet i dette systemet. Slik må det være, da hele systemet bygger på akkumulering av penger. Mange lar seg sjokkere av finansverdenen, men det må slås tydelig fast at finans og politikk renner sammen. 

Videre er det heller ikke slik at den svarte økonomien og kriminaliteten er en egen adskilt elv på siden av den hvite økonomien. Svart og hvit økonomi, kriminell og lovlig kapitalisme, har alltid blitt blandet sammen. Det hele er en stor grå stinkende pøl. Politikere som later som noe annet er betalte hyklere, og mange av dem vet å ta seg ekstra godt betalt.

Referanser

Hege Haukeland Liadal (Ap) tiltalt for bedrageri

Tjøme-saken: Dømt for grov korrupsjon

Nes kommune kjøpte varer og tjenester ulovlig: – Kan oppfattes som korrupsjon

Ap stemte mot å politianmelde egen leder for korrupsjon: – Så alvorlig at det rammer hele Trondheim by

Saken mot Ap-politiker Rune Olsø henlagt

– Alle politikerne har sett maktmisbruket og kameraderiet

Råtne Trondheim

Hva er råttent i Tronds heim?

Svart arbeid for 420 mrd. kroner