1

Heder og ære til Helin Bölek

3. april var det et år siden den revolusjonære musikeren Helin Bölek døde, etter en 288 dagers dødsfaste i protest mot den tyrkiske statens forbud mot og forfølgelse av Grup Yorum. Vi deler her utdrag fra hennes forsvarstale og et brev fra en av hennes kamerater, og vi deler informasjon om Grup Yorums online-konsert 5. april.

Grup Yorum har siden 2016 hatt forbud mot å opptre, musikken deres har blitt beslaglagt og flere av medlemmene har blitt fengsla og torturert. I tillegg til å spille musikk har gruppa også publisert filmer, drevet kunstsenter, musikkundervisning og starta flere folkekor. 

I forbindelse med årsdagen for hennes martyrdød har Free Grup Yorum publisert Böleks forsvarstale fra rettssaken mot henne. Vi deler her noen utdrag:

Kunst er produktet av et menneske. Det oppstår fra menneskelige interaksjoner. Den forteller om sosialt liv og hendelser på et estetisk språk. Dette språket er noen ganger maleri, skulptur, noen ganger teater, dette er bare formelle forskjeller. Det som er viktig er at det blei født av behovet om å fortelle folk hva de levde gjennom, deres kamp for livet, deres håp, smerter og lengsler. Så kunst er en nødvendighet, som brød, som vann … 

Mennesket er ikke en maskin. Det ønsker å mate verdenen med følelser og tanker. Det ønsker å gi mening til sine erfaringer og å nå skjønnheten ved å produsere og skape. Kunsten og kunstneren kommer ut av slike sosiale forhold. 

Kunst har en viktig funksjon i sosial utvikling. Den informerer, utdanner, transformerer åndelig og gjør dette ved å gi en estetisk nytelse. Borgerskapet plasserer derimot kunsten uoppnåelig i en melankolsk, mystisk sfære. Borgerskapets reaksjonære kunst ødelegger og devaluerer mennesker, for ikke å si former dem. Vår kunst har som mål å flytte samfunnet til et avansert nivå og gjennom kultur skape nye verdier i enhver forstand. 

Kultur- og kunstfeltet har imidlertid blitt sett på som noe som ligger over klassen, i hendene på borgerlige og småborgerlige intellektuelle, og har vært privilegert. I en borgerlig orden kan ikke folket utnytte utdanningsmuligheter i tilstrekkelig grad, siden privilegiene ligger i hendene på en velstående klasse. 

Som dere vet, kan alt kjøpes og selges i kapitalismen. Inkludert følelser og tanker. Og som alt annet innen kultur og kunst blir det omgjort til en vare som kan kjøpes og selges med penger under kapitalismen. Folk som knapt har mat, knapt har penger til slutten av måneden, kan ikke lett spare penger til et kultur- eller kunstarrangement. Det er millioner av mennesker i landet vårt som aldri har vært på kino, aldri sett en teatersal eller vært på en betalt konsert. […] De ansvarlige er de som etterlater oss sultne og fattige. Selv om de er uvitende, er feilen hos dem som lar dem være uvitende. 

Disse følelsene av estetikk og glede, som er blant folks viktigste rettigheter, blir stadig trukket ned. Vi ønsker å gi folket denne retten som er stjålet fra kapitalismen. Vi sier at folket vårt, vårt fattige folk fortjener det beste av alt. Og det er derfor vi arrangerer gratis konserter som de kan delta på. 

Vi har 32 års erfaring, både teknisk og kulturell, og vi overfører denne kunnskapen til folket vårt med korene og kursene våre. Vi oppfyller kravene for å være kunstnere av folket. Uansett hva vi går gjennom, uansett kostnad, vil ingenting forhindre oss i å fortsette å være ‘det vi skal være’. I fengselet fortsetter vi å gjøre det vi gjorde før vi blei fengsla. Når vi blir løslatt, fortsetter vi der vi slapp. Vi oppfyller vårt ansvar overfor folket i Tyrkia, faktisk til og med overfor alle folk i verden.


Hele talen kan leses her: Helin Bolek’s Defense.

https://www.youtube.com/watch?v=Anoi3gmnPMI

Free Grup Yorum har også delt et brev som er skrevet av en av Böleks kamerater:

My sister, my comrade, my hero

Utdrag fra brevet:

Du var alltid foran oss, Helin, søster, alltid. Med livet ditt, det du lærte oss, din moderlighet, ditt arbeid, ditt harde arbeid. Jeg vet ikke om jeg skal nevne mer. Hvis du var med meg nå, ville du si «Du får oss til å se ut som helter», du blei vår helt, søster, ja, du blei kampens helt.

Med din sult i kampen for rettferdighet over hele verden, har du igjen vist at du kan dø for ære, for rettferdighet, mot de som strever for å leve. Du sang motstandssangen for døve ører denne gangen. 

«Først skriver du, så skaper du, så blir du et dikt selv» sa Çiğdem, søster. Nå er du et motstandsdikt, nå er du et skrik av opprør midt i Istanbul. 

Motstanden vokser, ikke bekymre deg søster, bror Ozgur, søster Didem, bror İbrahim, Mustafa, søster Ebru, bror Aytaç … Den vil vokse enda mer, gnisten du tente vil brenne overalt. Nå ser du på oss gjennom nellikene våre og enda ikke slipper kontrollen. Vi vil utvide kampen, jeg vil gi liv til det du lærte meg. Og før jeg glemmer, jeg vil alltid snakke om deg med glede. 

Med minnet om deg, med det du etterlot oss, er du vår pioner, vår helt. 

Jeg bøyer meg respektfullt for minnet ditt, klemmer Sıla og Bünyamin tett. 

Søstra mi, kameraten min, helten min, vi sees den dagen da vi skal synge sangene våre og danse sammen. 

5. april spiller Grup Yorum sammen med flere andre musikere konsert i forbindelse med Grup Yorum – Symposium 2021. Konserten vises online her: Grup Yorum Online Concert (+ international musicians) og er gratis, men man kan også velge å kjøpe billett for å støtte bandet.

Les mer om Helin Bölek og Grup Yorum her: