1

Irland: Markering av påskeopprøret

Revolusjonære i Irland har markert 105-årsjubileet for påskeopprøret i 1916, og vi deler her Anti Imperialist Action Ireland sine bilder og videoer fra markeringene. Vi anbefaler også alle våre lesere å se på uttalelsen Easter Statement 2021 from the Leadership of Irish Socialist Republicans.

Søndag 4. april marsjerte 40 republikanere bak en sekkepipeblåser til monumentet for  1916-opprøret på Glasnevin kirkegård, for å hedre mennene og kvinnene fra hver generasjon som har kjempa og dødd for irsk frihet. Denne korte videoen fanger den standhaftige ånden til Dublin Socialist Republicans, som forblir lojale mot den all-irske folkerepublikken og dypt forplikta til å fremme kampen for nasjonal frigjøring og sosialistisk revolusjon.

I Belfast samla dusinvis aktivister seg på Miltown kirkegård for å feire mennene og kvinnene i påskeuka. En marsj fra kirkegården til Fenian Harbison-tomta der proklamasjonen fra 1916 blei lest opp. Det blei også lest opp en uttalelser fra Undod – Welsh Socialist Republicans i solidaritet med kampen for nasjonal frigjøring og sosialisme, og det blei lagt ned kranser på vegne av Anti Imperialist Action Ireland, Irish Socialist Republicans og Belfast Revolutionary Socialist Republicans

Tallaght

Bray

Arklow

Bluebell
Deansgrange
Galway 
Donegal 
Meath 
Howth
Belfast

Skottland

Det blei også lagt ned kranser flere steder i Skottland. På fødestedet til James Connolly, ved Cowgate i Edinburgh og også ved gravene til en rekke irske republikker begravet i Skottland, inkludert Patrick James Maguire. 

Referanser

Easter Statement/ Ráiteas Cásca 2021

Anti Imperialist Action Ireland