1

Ukraina: Fare for intensivert krig?

USA sier at det ikke har vært så mange russiske styrker på grensa til Ukraina siden 2014. Det skal være oppmarsjert 40.000 soldater på Krim og like mange mot østgrensa lenger nord. Den nærmest glemte konflikten i Ukraina, som var ekstremt tilspisset i 2014, har nå blusset opp igjen.

Siden 2014 har russisk-støtta grupper kontrollert deler av ukrainsk territorium, i tillegg til Krim-halvøya som ble overtatt direkte av Russland samme år, tross voldsomme protester fra USA, NATO og EU-landene. Kampene i Ukraina må forstås i lys av konkurransen mellom Russland og andre stormakter, hovedsakelig USA-imperialismen. 

Bilde: Ukraina er et av Europas største land, og har en lang grense mot Russland, særlig mot strategisk viktige Svartehavet hvor Russland har sin Svartehavsflåte og dermed deres tilgang til Middelhavet.

Foranledningen til kampene i 2014 var langvarig fraksjonskamp innad i Ukrainas borgerskap, mellom en byråkratkapitalistisk russisk-vennlig fløy og en USA- og Tyskland-vennlig kompradorkapitalistisk fløy. De sistnevnte brukte fremskritt i kampen til å forberede medlemskap i EU og NATO, noe som er i tråd med USAs planer om å stenge Russland inne på alle kanter.

Deutche Welle skriver at Jens Stoltenberg på vegne av NATO lovet Ukrainas fasciststøtta regjering ubetinget støtte mot Russland. Han har også krevd russisk tilbaketrekning og “deeskalering” av konflikten. Ukrainas regjering krever flere sanksjoner samt militær støtte.

Russland på sin side anklager USA for å gjøre Ukraina til en kruttønne. De anklager Kiev og NATO for å være ansvarlige, blant annet gjennom NATO-øvelser i Ukraina. I følge Ukraina har konflikten i Ukraina krevd 14.000 liv siden 2014. Væpna kamp har pågått ustanselig, men på relativt lavt nivå, i Øst-Ukraina siden de voldsomme opptøyene og kampene det året.

Bilde: Det er deler av Luhansk og Donetsk som er under såkalt russiskvennlige seperatisters kontroll, i tillegg til Krimhalvøya.

NTB melder at Putins talsperson Dmitirij Peskov hevder at Russland ikke er involvert i konflikten i Øst-Ukraina, men at Russland ikke “vil forholde seg likegyldig” til skjebnen til de russisktalende ukrainerne som bor i de konfliktherjede regionene øst i Ukraina men at “selvfølgelig er det ingen som har planer om å gå til krig”.

USAs president Biden har i forbindelse med konflikten bedt om samtaler med Putin, gjerne i et annet land.

Les også

http://arkiv.tjen-folket.no/Sentralt/view/11629.html

Referanser

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

Russland: Vil ikke gå til krig mot Ukraina

Må ta dekning under NRK-intervju: – Vi bør ikke være her så mye lenger

Krigen som ingen vil ha

Ukraine: NATO slams Russia’s troop buildup on border

NATO warns Russia over forces near Ukraine

Why Russia may not be planning the invasion that Ukraine fears