1

USA: Politiet myrdet 13-åring

Bilde: Politistyrker rykker ut etter protester og opptøyer i Portland.

Nok en gang er massenes vrede vekket i USA av at politiet på ny har henrettet noen på åpen gate. Denne gangen viser frigitt film at politiet i Chicago drepte et barn, en 13-åring, som strakte sine tomme hender i lufta.

Dette skjer samtidig som rettssaken mot George Floyds drapsmann pågår, og like etter protester mot politidrapet 11. april på 20 år gamle småbarnsfaren Daunte Wright. Wright ble skutt under en trafikkontroll, tilsynelatende fordi politiet tok feil av elektrosjokkvåpenet og pistolen sin.

Våre kamerater i Tribune of the People skriver om skjelvingene og sinnet blant massene, som følge av polititerroren mot dem. Allerede har politiet i USA drept 265 mennesker hittil i år, og svarte og latinamerikanske arbeidere og fattigfolk er som alle år tidligere overrepresentert blant disse.

Bilde: Utsnitt fra filmen tatt av kroppskameraet til Adam Toledos morder, i øyeblikket før han skyter.

Mordet på 13 år gamle Adam Toledo vekker sorg og sinne, og viser at selv om man er et barn og selv om man strekker tomme hender i været, blir man meid ned av politiet. Om det er Obama, Trump eller Biden som sitter i det ovale kontoret endrer ingenting. Polititerroren i USA, politistaten, er en systemisk foreteelse. Det er en integrert del av den gamle staten og dens apparater. Det er ingen tilfeldighet, og heller ikke et resultat av et “fritt valg” tatt av verken politifolk eller politikere. Rotårsaken er USA-imperialismens behov for å undertrykke massene, og særlig proletariatet og undertrykte folk og nasjoner innenfor landets grenser.

Bilde: Protester er brutt ut på nytt etter mordene på Wright og Toledo.

Massene vil holde morderne og deres overordnede ansvarlig, men rettferdigheten vil ikke skje fyllest innenfor dette råtne systemet. Alle som virkelig vil knuse urettferdigheten må avvise fullstendig troen på presidentkandidater og reformer, bare revolusjonen kan garantere rettferdighet for folket og de talløse ofrene for systemets vold.

Heller ikke krav om å “avskaffe politiet” har noen realisme ved seg. Alle revolusjonære bekjemper prinsipielt politiet til de borgerlige statene, men vi gjør det med vissheten om at en ny makt må settes i stedet til den gamle. En ny stat må etableres på ruinene av den gamle staten, og når politiet fordrives fra et område må det være fordi det finnes en revolusjonær og folkelig sikkerhet og justis i sette i dets sted.

Reaksjonære Sky Australia fremstiller opptøyene etter Duante Wrights død som forferdelige:

Referanser

The Tremors of the Masses (Tribune of the People)

Minnesota: Police Murder of Daunte Wright Sparks Days of Combative Protest

Release of Adam Toledo Shooting Video Sparks Protests, Emotional Reactions

A lovable young man’: Daunte Wright was a doting father with big life dreams

Adam Toledo: Chicago police release video of officer shooting boy