1

Tunisia: Masser brente ned politistasjon

Bilde: Januar 2021, masser protesterer mot lockdown, korrupsjon og polititrakassering, blant annet ved å kaste politiets egne gjerder på dem.

Masser i den tunisiske byen Souassi brente ned politistasjonen og flere politikjøretøy etter at politiet kjørte ned to unge menn. Politiet har uttalt at de to mennene satt på en motorsykkel da politiet kjørte på dem.

Hendelsen vekket raseri hos pårørende og lokalbefolkningen, og i protestene som utviklet seg ble politistasjonen satt fyr på. Politiets personell ble evakuert og en kilde sier til et tunisisk nyhetsbyrå at ingen ble skadd.

Illustrasjonsbilde: Tunisisk politi avfyrer tåregass mot demonstranter i en annen sammenheng.

I desember 2010 satte en tunisisk gateselger fyr på seg selv etter å ha blitt trakassert av lokale myndigheter, og dette er regnet som hendelsen som initierte hele den såkalte “arabiske våren” hvor opptøyer veltet over store deler av Nord-Afrika og Midtøsten. Flere regimer ble veltet, blant annet Tunisias førti år gamle Ben Ali-regime. Situasjonen førte også til krigene i Libya og Syria, og uroen som brøt ut i 2010 har slett ikke lagt seg i denne regionen.

Bilde: Souassi på kartet.

Hendelsen i Souassi sier noe om det latente raseriet og opprøret som brygger blant massene i denne delen av verden.

Protester tidligere i år:

Referanse

Tunisia: Protesters burn police station after men killed in car accident with officers