1

Tsjad: President død, sønn overtar

Ifølge offisielle kilder skal president Idriss Deby selv ha vært ved fronten hvor han pådro seg skader og døde tirsdag denne uka. Sønnen, som også er general i hæren, leder et militærråd som har overtatt kontrollen, innført unntakstilstand og planlegger å styre landet fram til et nytt valg neste år.

Tidspunktet for Debys død er spesielt, da det bare er noen dager siden han vant presidentvalget for 6. gang. Deler av opposisjonen boikottet valget. Deby selv er en nær venn av den gamle koloniherren Frankrike, og kom til makta gjennom militærkupp for tretti år siden. Opprørerne som, ifølge den offisielle historien, drepte Deby har sin base i Libya. Hæren har også stengt grensene og innført portforbud i landet. Hva Deby gjorde ved fronten er ukjent.

NRK skriver at Debys død annonseres dagen etter at han ble gjenvalgt som president i Tsjad, for sjette gang og etter at han skal ha fått 79,3 prosent av stemmene. Som sagt har Deby hele tiden vært en marionette for Frankrike, og hans hær er en av de sterkere i Sahel-regionen og deltar aktivt under fransk ledelse i krigen i Mali.

Bilde: Mahamat Idriss Deby (til venstre) hvor militærets stabssjef leser opp proklamasjonen om at de overtar makten etter president Debys død.

NRK refererer til Store norske leksikon som omtaler Tsjad som et diktatur hvor Deby med familie har all makt, og en seniorforsker ved NUPI sier til NRK at Tsjad har vært en av de siste relativt stabile statene i regionen. Dette ser nå ut til å gå mot slutten og det ser ut til at dødsfallet vil bli utnyttet av væpna grupper og rivaliserende fraksjoner.

Deby fikk massiv hjelp av Frankrike i 2008 og 2019 til å slå ned opprør. Tsjad har på alle vis fortsatt å være en halvkoloni for Frankrike, men USAs innblanding må ikke undervurderes. Tross store oljeforekomster er landets 16 millioner innbyggere svært fattige, og landet er på 187. plass av 189 land på FNs såkalte “menneskelig utviklingsindeks” (HDI).

Bilde: Tsjad (Chad) ligger i Nord-Afrika og i den såkalte Sahel-regionen, som strekker seg fra Mauritania til Eritrea er utgjør et belte mellom Sahara og Afrika sør for Sahara.

Sønnen Mahamat Idriss Deby, som nå har seilt opp som landets nye “sterke mann”, var i en periode sjef for Tsjads innsats i Mali, og jobbet der tett med det franske militæret. Kommentatorer sier at det er overraskende at det var nettopp han som raskt grep makten og utnevnte en militærjunta ved farens død. Frankrikes president Macron vil delta ved Idriss Debys begravelse førstkommende fredag.

Juntaen er etablert i strid med Tsjads grunnlov, som slår fast at parlamentets ordfører er den som skal overta om presidenten faller fra. Men militæret har erklært at både parlamentet og grunnloven er oppløst, og at juntaen skal styre etter et sett med regler de selv har bestemt. Militæret i Tsjad regnes forøvrig som et av de beste i Nord-Afrika, og både far og sønn Deby hadde sin utdannelse og karriere først i militæret.

Bilde: Frankrikes president Macron, hånd i hånd med avdøde president Idriss Deby.

Lederen i opprørsgruppen FACT, som skal ha drept presidenten, har i flere år bodd i Frankrike og vært medlem av det sosialdemokratiske sosialistpartiet der. Gruppa har hatt base i Øst-Libya, og da general Haftar og hans LNA-styrker overtok området skal de ha inngått en avtale med dem. Disse har lenge vært faste allierte av Frankrike og Tsjad, og dette har begrenset FACT, men dette skal sakte men sikkert ha endret seg de siste månedene.

Haftar i Libya har lenge vært støtta av Russland, og det går rykter om at den russiske Wagnergruppen, full av tidligere militære fra Russland, har trent og veileda FACT-styrkene, sier Tsjad-spesialisten Jerome Tubiana til Al Jazeera. Forskeren sier også at det ser ut til at Frankrike støtter Mahamat Idriss Deby “av mangel på et sivilt alternativ”.

Hendelsene i Tsjad må forstås i sin kontekst, særlig med tanke på uroen og krigene i Nord-Afrika, rivaliseringen mellom USA, Frankrike, Russland og Kina i regionen, tilknytningen til konflikten i Libya og ikke minst i lys av imperialismen. Imperialismens deling av verden i imperialistiske land på en side, og undertrykte land på den andre, er rotårsaken til Tsjads prekære situasjon. Det er årsaken til fattigdommen, og ikke minst til at korrupte militære ledere kan holde seg ved makten. Uroen viser at vi lever i en tid hvor balansen er forrykket, hvor isen er løsnet, og hvor endringer skjer raskt. Makthaverne kan ikke styre på den gamle måten. Stater militariseres over alt. Opprøret bryter fram.

Referanser

Tsjads president er død: – Landet har blitt kastet ut i stor usikkerhet

Chad’s Idriss Deby, a longstanding French ally in the troubled Sahel

Mahamat Idriss Deby, son of slain president, emerges as Chad’s new strongman

World reacts to death of Chad President Idriss Deby

Idriss Deby: Chad ruler who held on power, died battling rebels

Slain Chad leader Deby’s son named ‘president of the republic’

Who are Chad’s FACT rebels and what are their goals?