1

India: Helsekatastrofe og kollaps

Forrige uke ble det registrert mer enn 300.000 nye Covid-tilfeller på én dag, flere dager på rad i India. På fire dager ble over en million smittede registrert. Helsevesenet har kollapset, men kampen for revolusjonen fortsetter.

Dr. Jalil Parkar ved Lilavati-sykehuset i Mumbai forteller til den britiske avisa Guardian at «hele helsesystemet har kollapset og legene er utslitte» og at det er mangel på senger, oksygen, medisiner, vaksiner og testing.

Bilde: Likbål forberedes av helsearbeidere.

Situasjonen er prekær, med lockdown og lange køer. Pasienter ligger på gulvet i sykehusene – vel og merke de som kommer inn. Folk står i kø utenfor flere sykehus melder Dagbladet. Det meldes om nye mutasjoner.

India er verdens nest mest folkerike land, og går nå forbi Brasil i antall smittede. På samme måte som i Brasil er det de råtne og korrupte myndighetene som må holdes ansvarlige for situasjonen. De har blant annet fortiet og tilslørt alvoret i situasjonen. Dessuten har de valgt metoder å møte pandemien på som har veltet alle byrder over på de fattigste. Alt tyder på at de lyver om tallene, og at det faktisk er enda flere smittede og døde enn det som sies offisielt.

Samtidig fortsetter folkekrigen i landet, nettopp for å knuse det råtne systemet som har tillatt pandemiske tilstander blant de fattigste massene. CPI (Maoist), kommunistpartiet som leder folkekrigen, slår fast at livene til de fattigste – i India og hele verden – ikke vil endres til det bedre så lenge imperialismen rår og India er et halvføydalt og halvkolonialt land.

Millionene som dør av Covid har ikke dødd av en naturkatastrofe, men av systemiske problemer som følger av imperialismen. Så lenge systemet består er massene sårbare for stadig nye katastrofer.

Referanser

India’s COVID cases spiral as health system staggers | Coronavirus pandemic News

India: – Systemet har kollapset

Utslitte helsearbeidere i India til VG: – Situasjonen er grusom – VG

Redd indiske varianter vil spre seg – Siste nytt – NRK

India’s COVID death toll may be much higher than the officially recorded | DW News

People’s March – februar 2021

[INDIA] People´s War: Recent actions and the use of drones