1

Frankrike: Eks-Røde Brigade-medlemmer arrestert

I slutten av april fikk franske president Macron 7 tidligere medlemmer av den italienske revolusjonære organisasjonen Røde Brigader arrestert. De 7 har vært i eksil i Frankrike siden 1980-tallet.

Våre tyske kamerater i Dem Volke dienen skriver at tidligere president Mitterand innførte den såkalte Mitterand-doktrinen i 1985, som gjorde at tidligere medlemmer av Røde Brigader kunne søke asyl i Frankrike, så lenge de ikke var etterlyst for mord eller andre “blod-forbrytelser”. Endringen som skjer nå er, ifølge BBC, et resultat av et tettere fellesskap mellom president Macron i Frankrike og Italias statsminister Mario Draghi. Begge tilhører forøvrig den teknokratiske og EU-’liberale” sentrum-venstre-tendensen i Europa.

Røde Brigader var en revolusjonær organisasjon, som var aktive i Italia fra 1960-tallet og til midten av 1980-tallet. De organiserte væpna kamp mot den gamle staten, blant annet kidnappinger og likvidasjoner. Det mest kjente offeret var statsminister Aldo Moro.

Det har vært mange forsøk fra Italia på å få asylantene i Frankrike utlevert, og situasjonen har vært en kilde til konflikt mellom Italia og Frankrike. Fransk politi har ikke lyktes å spore opp alle de etterlyste, og det er også uklart hva konkret de 7 arresterte er tiltalt for.

Våre kamerater skriver at det ble gjennomført solidaritetsaksjoner med de forfulgte på 1. mai. France 24 melder at Italia har krevd 200 personer utlevert fra Frankrike, og at fransk politi nå har utstedt arrestordre på 10 av disse, hvorav 7 altså er arrestert. Saken om utlevering er ikke endelig avgjort og skal opp for retten snart.

France24 skriver også at blant de arresterte er Giorgio Pietrostefani, som deltok i stiftelsen av Lotta Continua (‘Kampen fortsetter’) på 1960-tallet, en gruppe og en avis med samme navn, som kritiserte det italienske revisjonistpartiet fra et revolusjonært ståsted, og som tilhører den såkalte ‘operaistiske’ politiske retningen, kjennetegnet blant annet ved arbeidsplasskamp og direkte aksjon.

De forfulgte er med andre ord politiske flyktninger med lovlig opphold i Frankrike, men dette settes da altså til side for å styrke båndene mellom to reaksjonære statene og, ikke minst, for å styrke den felles beredskapen mot “terror” fra venstre.

Bilde: Slagordet er “Frihet – Mot statens hevn på eksil-italienere”

Referanser

France: Arrest of former Red Brigadists

France arrests ex-members of Italy extremist group Red Brigades

France detains former members of Red Brigades sought by Italy

France detains seven ex-Red Brigades members

SNL: Røde brigader