1

Palestina: Voldsomme kamper i Jerusalem sprer seg

Protestene fortsetter i Palestina, hovedsakelig i Jerusalem, etter flere dager med kamper mellom palestinske masser og israelsk politi og sikkerhetsstyrker. Flere hundre er skadd, deriblant mange barn. Kampene vil tilta i styrke i dag.

Sammenstøtene har blant annet bakgrunn i en akutt trussel mot en rekke palestinske familier, som trues med utkastelse fra sine hjem. Røde Halvmåne har meldt at hundrevis er skadd i kamper ved Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, en av muslimenes helligste steder.

Voldsom undertrykking av massenes protester

Masser har kastet stein og israelske styrker har skutt tåregass og sjokkgranater. I dag 10. mai planlegger høyreorienterte sionister en provokativ marsj gjennom palestinske boligstrøk i Øst-Jerusalem. Denne delen av byen er formelt under palestinske myndigheters jurisdiksjon, men sionistene skulle marsjere med sioniststatens beskyttelse. I dag melder Al-Jazeera derimot at marsjruten er endret på grunn av den massive motstanden, og at sionistene nå skal marsjere i nabolag uten så mange palestinere.

Politiet har også brukt vannkanoner og sprøytet vann som lukter vondt mot folk. Statsminister Benjamin Natanyahu sier ifølge NRK at det er viktig å opprettholde lov og orden. Han led nylig nederlag etter enda et valg i Israel, hvor ingen koalisjon lyktes i å få en avgjørende majoritet i det israelske parlamentet Knesset. Forøvrig kjemper han i retten mot korrupsjonsanklager, noe som har gitt han ekstra motivasjon for å bevare den strafferettslige immuniteten som statsleder.

FN-sjef António Guterres sier han er urolig over uroen i Jerusalem, og han har bedt sionistene om å respektere folks rett til å demonstrere og om å vise “tilbakeholdenhet”. Frykten er stor i flere leire, for at det palestinske folket på nytt skal eksplodere i opprør, samtidig som verden som allerede ris av kriser og kamper på alle kanter. NRK skriver at over 300 mennesker, hovedsakelig palestinere, er skadd siden slutten av april. Guterres representerer ikke her et humanistisk ståsted, men ståstedet til herskere som er redd for å miste siste rest av kontroll.

Kamp og motstand møtes med angrep på barn

Søndag 9. mai ble det rapportert om brannbomber som er sendt med ballonger fra Gazastripen og inn over sionist-okkupert territorium. Det har vært voldsomme sammenstøt i Jerusalem i seks dager, og det ventes som sagt nye sammenstøt i dag på grunn av den provokative “flaggparaden”. Denne marsjen har blitt godkjent av israelske myndigheter og arrangeres til minne om at Israel tok militær kontroll over gamlebyen i Jerusalem i 1967. Denne overtakelsen har hele tiden vært fordømt internasjonalt, og selv ikke Israels støttespillere har anerkjent denne og liknende utvidelser av sioniststatens formelle territorium.

Mandag morgen har israelske styrker stormet Al-Aqsa-moskeen, og skutt gummikledde stålkuler, tåregass og sjokkgranater mot palestinerne samlet i bønn. Al-Jazeera melder at hundrevis er skadd. Tyrkia har samme dag fordømt Israel, igjen kalt det en apartheidstat og de har omtalt de siste angrepene på palestinere som “et angrep på alle muslimer”.

I går meldte UNICEF at 29 palestinske barn var blitt skadd i kampene, og at 8 var blitt arrestert. Blant de skadde var et ett år gammelt spedbarn. UNICEF melder også at ambulanser er blitt forhindret av sioniststyrkene fra å komme fram til skadde. UNICEF har tryglet Israel om å avstå fra vold mot barn og om å løslate alle arresterte barn “så fort som mulig”. Det varsles også om økt vold på Gazastripen og Vestbredden.

Palestina vil bli fri

Bilde: Nøkkelen symboliserer kampen for å vende tilbake til hjemmene som hundretusenvis av palestinere ble jaget ut av i 1949, i 1967, og fortsatt den dag i dag.

Konteksten for dagens kamper er som følger, i korte trekk: For det første har Netanyahu nylig lidd et nederlag ved valget, noe som setter ham i større fare for å dømmes for korrupsjon. For det andre har Fatah, det fremste partiet i palestinske PLO, utsatt det planlagte valget, som skulle være det første på 15 år. For 15 år siden tapte Fatah valget mot Hamas, som ble meget populære fordi de ikke aksepterte Fatahs kompromiss med Israel. Fatah aksepterte ikke valgresultatet og etter en kort borgerkrigslignende kamp, tok de kontroll over Vestbredden mens Hamas konsoliderte sin kontroll over Gazastripen, som i praksis er en stor konsentrasjonsleir for palestinerne som bor der. 

For det tredje er det kort tid siden Bahrain og Emiratene etablerte diplomatiske forbindelser med Israel og dermed brøt den samla arabiske fronten mot Israel, som riktignok fra før har mange sprekker. For det fjerde skjer dette i konteksten av den skjerpa allmenne krisa i imperialismen, den sykliske krisa i økonomien, den dødelige pandemien hvor Israel har nektet palestinere vaksiner og den globale veksten i folkelig kamp og motstand. 

Kort sagt blusser denne konflikten på nytt opp, selv om herskerne i femti år har hevdet at palestinerne vil gi opp, midt i en eksplosiv kontekst hvor israelske ledere og vestlige imperialister er svekket av krise, og hvor folkets kamp intensiveres overalt i verden. Vi må videre forstå denne nasjonale frigjøringskampen i Palestina som et fyrtårn av motstand i Midtøsten, og også som en del av den proletariske verdensrevolusjonen, nærmere bestemt en av dens to strømninger: Den demokratiske revolusjonen mot kolonial og føydal undertrykking.

Om den israelske staten slår vi igjen fast at dette er en sionistisk enhet på okkupert jord. Det er en apartheidstat som er stiftet, finansiert og beskyttet av USA-imperialismen, samt blant annet tysk og britisk imperialisme. Israel er et brohode for vestlig imperialisme direkte inn i Midtøsten, utrustet med de mest moderne våpen, blant annet atomvåpen, med funksjon som en militær garnison midt i det strategisk viktige Midtøsten. De har fungert som en base for USA i krigene mot Syria og Irak, samt rivaliseringen regionalt med Iran. Staten er fullstendig illegitim og kampen mot den, og for dens oppløsning, er fullstendig legitim. 

Til sist må det slås fast at tostatsløsningen er fullstendig død. Det kan ikke etableres en fredelig sameksistens mellom en sionistisk stat og palestinsk selvstyre, i det historiske Palestina. Israel kan aldri la Vestbredden og Gaza bli fullstendig selvstyrt med egne væpna styrker, da de ikke kan tillate en slik, reelt og innbilt, trussel mot sin egen eksistens. Dermed finnes det ingen reformvei eller forhandlingsvei til et fritt Palestina. Den eneste veien går gjennom folkekrig, nydemokratisk revolusjon, ødeleggelse av den sionistiske apartheidstaten og etableringen av et fritt og demokratisk Palestina “fra elva til havet” (fra Jordan-elva til Middelhavet).

De nye kampene viser at det palestinske folket aldri vil godta folkemordet på seg selv. De vil alltid kjempe, de vil reise seg på nytt og på nytt, og i bølge etter bølge, til den sionistiske staten faller. Den 15. mai markeres “Nakba”, arabisk for “Katastrofen”, hvor palestinere markerer opprettelsen av den sionistiske staten. Alt tyder på at det blir en het uke for okkupanten.

Referanser

Palestinians brace for Israeli march as hundreds hurt in Al-Aqsa

37 Palestinian children injured and arrested in East Jerusalem

FN-sjefen dypt bekymret for uroen i Jerusalem

Nye samanstøytar i Jerusalem

Nye voldelige sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi lørdag

Den israelsk-palestinske konflikten – NRK

Palestinians brace for Israeli march as hundreds hurt in Al-Aqsa

What is happening in occupied East Jerusalem’s Sheikh Jarrah?

Why American politicians cannot say the words ‘Israeli apartheid’

Tyrkisk talsmann fordømmer Israels okkupasjon av Palestina under Ramadan

To palestinere drept på Vestbredden

Usikkerhet før første valg på 15 år i Palestina

EU protesterer mot utsettelse av Palestina-valg

Hundreds hurt in Al-Aqsa clashes amid heightenened tensions on Jerusalem day

Jerusalem tensions: Explosions heard as Hamas claims rocket attack— live updates

Les også: