1

Irak: Angrep på base med norsk personell

Flybasen Ain Al-Asad i vestlige Irak, hvor norske soldater er stasjonert, ble angrepet med raketter omtrent halv to natt til mandag. En av dem landet innenfor selve basen, som voktes av norsk personell.

Talsmann Wayne Marotto fra den USA-leda koalisjonen som kjemper i Irak under dekke av å bekjempe ISIL, har uttalt til media at ingen ble skadd. Det er en vakt- og sikringsstyrke på 30 soldater fra Norge stasjonert ved denne store basen, som er USAs nest største flybase i Irak. Det er også andre styrker ved basen, for eksempel britiske. Angrepene mot denne basen begynte etter at USA likviderte general Qassim Soleimani i januar i fjor. 

Soleimani var leder for Irans revolusjonsgarde, med et særegent ansvar blant annet for iransk aktivitet i andre land i regionen. Blant annet har han vært regnet som arkitekten bak trening og finansiering av styrker som kjemper mot USA i Syria og Irak. USA anklager irakiske militser med støtte fra Iran for å stå bak angrepene. Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet.

Kampen mot USAs tilstedeværelse i Irak er en rettferdig nasjonal frigjøringskrig, og dermed er alt personell og materiell fra USA, samt deres allierte – medregnet Norge, legitime mål for den irakiske motstanden. Det blir ingen fred så lenge imperialismen herjer i midtøsten. Folket vil alltid kjempe og gjøre motstand for å befri sine nasjoner.

Bilde: Basens lokasjon vest i Irak, nær Syria og områder som har vært under IS-kontroll.

Referanser

Rakettangrep mot norskvoktet flybase i Irak

Iraqi Asad base, where US forces work, attacked with rocket – U.S. Coalition

Iraqi Asad base, where US forces work, attacked with rocket – US Coalition

Ayn Al Asad Airbase

US contractor leaves Iraq base over rocket attacks