1

Colombia: Kampene fortsetter og militæret dreper flere

Fredag 28. mai ble minst 10 mennesker drept i den colombianske byen Cali. Våre kamerater skriver at massene fortsetter å kjempe, med stor kraft og kampvilje. Generalstreiken fortsetter og det er rett å gjøre opprør!

Presidenten har sendt tusenvis av soldater til byen ifølge Reuters, og erklærer slik krig mot sitt eget folk. De offisielle tallene er at minst 49 mennesker er drept i kampene i Colombia i mai, kamper som ble antent av regjeringens plan om en ny skattereform for å velte byrdene av krisa over på massenes skuldre.

Video: Filmklipp satt sammen av våre colombianske kamerater av kampene 28. mai.

Human Rights Watch mener det virkelige tallet er over 70 drepte nå. Calis ordfører erklærte portforbud i helga og kalte situasjonen «en vanvittig tilstand av død og lidelse» ifølge NRK. Politiet og militæret har skutt og drept de fleste som er døde, men massene har slått tilbake. Også statens styrker har lidd tap, 800 politifolk ble skadd de første to ukene med opptøyer, og mange politistasjoner er brent ned.

De offisielle tallene, som i vanlig borgerlig stil underdriver slike tall, er at 42 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen og at 14 prosent av den voksne befolkningen er uten arbeid. Opptøyene er blitt en politisk folkelig protest mot den gamle staten, regjeringa og hele systemet, og også bankfilialer er under angrep i opptøyene.

Våre colombianske kamerater i den revolusjonære nettavisen El Comunero skriver at det nå har vært generalstreik i en måned, og at dette må kalles et stort folkelig opprør. De skriver at dette er uten sidestykke de siste tiårene i Colombia, og at massene har bestemt seg for å reise seg med enda mer kraft.

De skriver at politiet rapporterer om at det bare 28. mai var 151 demonstrasjoner, 197 folkeansamlinger og 109 blokader på hovedveier og sekundærveier. Det er kameratene som har satt sammen videoen lenger oppe i saken, men de skriver at omfanget av kampene er så stort, at disse kun utgjør en ørliten del av alt som skjedde.

Kameratene skriver at et viktig karaktertrekk ved den store generalstreiken er folkets kampvilje i gatene. Massene viser fortsatt, etter en måneds kamp, at de fortsatt har mye sinne, energi og styrke igjen. Kameratene skriver at Cali har vært et av stedene med hardest kamp, og at folket har betalt i blod og at mange sønner og døtre av folket har falt i kamp. De har også slått tilbake, og en ansatt ved statsadvokatens kontor, som først drepte to demonstranter med skytevåpnet sitt, ble lynsjet av massene. Svaret fra staten var å iverksette mer omfattende represjon.

Referanser

Colombia: Regjeringen setter inn soldater mot demonstranter – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

28 de mayo: Se cumple un mes del Gran Paro Nacional