1

Mexico: Lærerstudenter kjemper mot staten

18. mai blei 95 demonstranter arrestert under en fredelig protest i Tuxtla Gutiérrez, Chiapas. 76 blei løslatt 23. mai, mens de siste 19 blei prøveløslatt 2. juni, men er fortsatt sikta. De fleste av demonstrantene var lærerstudenter fra Mactumactzá rurale normalskole og de demonstrerte for få fysiske opptaksprøver for høyere utdanning, siden en stor del av befolkninga ikke har tilgang på internett eller datamaskiner. 

Politiet har brukt gummikuler og tåregass mot medstudenter som har protestert mot arrestasjonene, og de har kasta ut studenter, bønder og urfolk som har bodd på skolens område. Politiet er blitt møtt med enda større motdemonstrasjoner og kasting av molotovcocktailer, steiner og fyrverkeri. I Chiapas har flere tusen studenter, foreldre, lærere og medlemmer av urfolksorganisasjoner tatt til gatene. Det har også vært demonstrasjoner andre steder, som i Mexico by og Oaxaca. De har protestert mot politiets maktmisbruk mot lærerstudentene og krevd at fengsla demonstranter blir løslatt. De protesterte også for studenter fra Carmen Serdán rurale lærerskole, der 32 studenter er arrestert for å demonstrere.

Under demonstrasjonene er et valglokale blitt angrepet flere ganger. Fire av valginstituttets biler er ødelagt og det er malt graffiti med “Frihet for normalistene” og “Hvis det ikke blir noen løsning, blir det ikke noe valg”. 

Det nasjonale valginstituttet i brann. 31. mai, Chiapas.
Oaxaca.
Chiapas.
Mexico by.

Også foreldrene til de 43 lærerstudentene fra Ayotzinapa deltar i protestene. Barna deres blei angrepet av det lokale politiet i 2014 i forbindelse med en aksjon til minne om en studentmassakre i 1968. Seks blei drept på stedet og 43 blei bortført av politiet. De antas å enten ha blitt drept av politiet eller overlevert til ei kriminell gruppe som har drept dem og brent kroppene deres, eller at de fortsatt er i live, men fengsla. Bare levningene etter en av studentene er funnet. Foreldrene kjemper fortsatt for å finne ut hva som har skjedd, under slagordet “De tok dem i live! Vi vil ha dem tilbake i live!”

Studenter og foreldre til 43 fra Ayotzinapa under protest for studenter fra Mactumactzá.

De meksikanske lærerstudentenes kamp mot statens undertrykking fortsetter. For like rettigheter til utdanning, og mot politivold og drap. Det pågår en kampanje som krever umiddelbar og ubetinga løslatelse av fengsla studenter og at forsvunnede studenter vises fram i live. De krever at politiet skal straffes og at undertrykkinga av de rurale lærerskolene stopper. Folkets studentbevegelse, Folkets kvinnebevegelse, Folkets ungdomsbrigade er blant organisasjonene som deltar i kampanjen.

Stopp lynsjing og undertrykking av normalistabevegelsen!

Referanser:
A Nova Democracia: México: Massas queimam o Instituto Nacional Eleitoral, urnas, e exigem liberdade para estudantes presos
A Nova Democracia: México: Ação do velho Estado prende estudantes normalistas; 130 estão desaparecidos
Sol Rojo: México: ¡Contundente la Acción Global LXXX por Ayotzinapa!
Peoples Dispatch: From Ayotzinapa to Mactumactzá, Mexican students continue to fight for access to education
Andalusia K. Soloff: Ayotzinapa: I live da de tok dem