1

Sverige: Historisk felling av regjeringen

Etter det svenske riksdagsvalget i 2018 brukte sosialdemokratenes Stefan Löfven hele fire måneder på å få stablet en regjering på beina. Nå er denne felt etter et par år, i en historisk mistillit til regjeringen fra Riksdagen.

Det er Vänsterpartiet, SVs svenske søsterparti, som feller regjeringen ved å trekke sin støtte til regjeringen og stille mistillitsforslag i Riksdagen, det svenske stortinget. Spørsmålet er et av mer enn 70 punkter i regjeringsplattformen Socialdemokraterna utarbeidet med de liberale sentrumspartiene Centerpartiet og Liberalerna. 

Vänsterpartiet har akseptert alle punkter, unntatt to, og et av de to har regjeringen holdt fast på; et forslag om å vurdere markedsregulerte husleier også i den boligsektoren hvor mange proletarer og fattige leier leiligheter hvor husleien er regulert. Angrepet på reguleringen vil innebære et kutt i massenes velferd, og presset har vært stort mot Vänsterpartiet for å ikke godta dette.

Det historiske ved avstemmingen er at dette er første gangen en regjering og dens statsminister felles av Riksdagen på denne måten. Ved tidligere mistillitsforslag har regjeringer og statsråder trukket seg før avstemningen. I tillegg har ikke dette vært vanlig i svensk politikk, hvor de siste årenes voksende kaos avløser flere tiår med relativt høy stabilitet sammenlignet med resten av Europa.

Vi ser denne nye krisen i Sverige, og også byrådets avgang i Oslo forrige uke, som uttrykk for den økonomiske, sosiale og politiske krisen i hele det imperialistiske systemet. Krisene i politikken gjør det stadig vanskeligere for makthaverne å styre på den gamle måten, også i verdens relativt mest stabile samfunn som befinner seg her i Skandinavia.

Bilde: Riksdagens ordfører svinger klubba og mistilliten er vedtatt.

Vi kan også legge til at den siste tiden har det vært økende kritikk av regjeringen for dens pandemihåndtering og den eksplosive økningen i voldelig gjengkriminalitet i Sverige de siste årene. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Moderaterna, til høyre i Riksdagen, har langet ut mot Løfven og reist “nasjonalkonservativ” propaganda mot ham. Kriminaliteten koples til innvandring og straffer, i stedet for sosiale problemer, og slik fungerer den som påskudd for mer undertrykking, overvåkning og straffer, samtidig som de sosiale problemene økes med for eksempel markedstilpasning av husleia til de dypeste og breieste massene.

Den parlamentariske situasjonen i Sverige i dag, og problemene med å danne regjering etter 2018-valget, vil kanskje også reise spørsmålet om omstruktureringer av regjeringsformen i Sverige, selv om vi ikke ser noen sterke røster for dette her og nå.

Det er uansett lett å se at den politiske krisa vil fordypes i tiårene som kommer, både i Sverige og Norge.

Referanser

Misstroendeomröstningen i riksdagen – blir Löfven bortröstad?

Enige om mistillit – dette skjer videre i Sverige nå