1

Bergen: Sensur av Palestina-vennlig kunst

Bergen kommune har betalt gatekunstnere for å pynte veggene rundt en lekeplass i Solheim borettslag på Danmarksplass. Et av verkene, som forestilte en ortodoks jøde med BDS-armbånd og et palestinsk flagg, er nå blitt malt over etter protester fra sionister. Kritikk av Israel tåles ikke i familieparken, men et maleri rettet mot Russland er det ingen som sier noe om.

Maleriet ble laget av gatekunstneren AFK. En av de som har protestert og fått kommunen til å sensurere kunsten, er KrF-politikeren Joel Ystebø. Den samme Ystebø som i 2019 gikk ut med støtte til de som drev med homoterapi, har igjen delt sine reaksjonære syn med verden, denne gangen rettet mot et av de nye veggmaleriene. Siden 2015 har Joel Ystebø vært en åpen tilhenger av Israels folkemord mot det palestinske folket. 6 år seinere går han så ut og sier at når han så AFKs gatekunst ble han «svært opprørt» og at han mener at «En lekeplass er et sted for lek og moro, og bør ikke gjøres til en politisk kamparena for kunstnere».

AFK svarte til kritikken i en SMS til NRK:

«Den jødiske mannen på familieplassen i Solheimsviken er et inkluderende verk. Det var et ønske fra nærmiljø og er en påminnelse på at det finnes mange jøder i verden som kjemper for det palestinske folkets grunnleggende menneskerettigheter.»

Til slutt vedtok Byrådet at kunstverket måte vekk. Den jødiske mannen ble malt bort, og AFK får mulighet til å male et nytt verk der den jødiske mannen engang satt. Byråd for klima, miljø og byutvikling Thor Haakon Bakke (MDG) som mener at sensuren var «rett valg» har gått ut og sagt at:

«Kravene til kunstverket på denne lekeplassen var at motivene ikke skulle være åpenbart støtende, seksualiserende, skremmende eller diskriminerende, men etter kort tid har vi fått flere reaksjoner fra det jødiske miljøet og da har vi ikke lykkes, sier han.» 

I likhet med sionisten Ervin Kohn, leder for det Mosaiske Trossamfund i Oslo, og en lokal sionist On Elpeleg, har Bakke sagt at «politisk gatekunst» ikke hører hjemme på en lekeplass. Men er det ikke svært hyklersk at den jødiske mannen ble stemplet som antisemittisk og en del av et «politisk kamparena», når det rett ved siden av den jødiske mannen er et politisk kunstverk rettet  mot Russland?

«#FREEYULIA» står det rett ved siden av der den jødiske mannen satt før. Dette er et kunstverk rettet mot den russiske staten, for å kreve friheten til den politiske fangen Yulia Tsvetkova, som kan sitte 6 år i fengsel for å ha tegnet vagina og publisert det på sosial media. Kunsten inneholder også en grafisk fremstilling av kjønnsorganet, men det er altså kun den ortodokse jøden som støtter Palestina, slik mange ortodokse jøder gjør, som er et problem for KrF-politikeren og andre som vil befri lekeplassen for politisk kunst.

AFK sier om saken at:

«Tri 21 og jeg laget denne piecen for å øke bevisstheten rundt forfølgelsen av den russisk kunstneren og LHBT-aktivisten, Yulia Tsvetkova. Hun ble siktet i juni 2020 for «kriminell distribusjon av pornografi» for å ha publisert kroppspositive tegninger på sosiale medier. Tsvetkova, som har vært en modig talskvinne for LHBT-rettigheter, og en tydelig kritiker av Russlands homofobe holdning, risikerer nå seks års fengsel» 

AFKs kunst er ikke antisemittisk, men fremstiller faktisk bare virkeligheten: mange ortodokse-jøder støtter Palestina og BDS-bevegelsen, og enkelte ortodokse jøder mener staten Israel bryter fundamentalt mot jødisk religiøs lære. Det handler heller ikke om at folk i lokalmiljøet ikke likte kunsten, for her har flere uttrykt sin støtte, og sagt at den ikke burde bli sensurert. Bare et knippe sionister. hovedsakelig ikke jøder men derimot kristne sådane, har ivret for å fjerne maleriet. Det viser den sanne karakteren til byrådet, de bryr seg ikke om noe er seksualiserende eller politisk, men en forsiktig og svært subtil kritikk av deres folkemorderske venner i Israel vekker voldsomme reaksjoner og tvinger fram politisk sensur av kunsten. 

Det kunne gitt mening at den jødiske mannen og Yulia Tsvetkova sto der ved siden av hverandre. To kamper skulder til skulder, en til støtte for homofile og ytringsfrihet i Russland og den andre med en mild støtte til palestinerne. Men i den norske konteksten, og med norsk utenrikspolitikk i mente, gir det kanskje enda mer mening at nettopp den ene ble sensurert. Enkelte mener at å male en jødisk mann med et palestinsk flagg er mer krenkende enn at israelske soldater dreper palestinske barn.

Kilder:

Byrådet i Bergen fjerner gatekunst etter massiv kritikk

Joel Ystebø (13): Kristne verdier er utrydningstruet

KrF-politikar samanliknar venstresida med totalitært kommuniststyre i homoterapi-debatt

#freeyulia: Risikerer seks års fengsel for å tegne kvinnekroppen